Ако имате злонамерног комшију казну од 5.000 динара не можете да избегнете

Београд – Нова измењена Одлука о кућном реду биће таква да и обичан разговору у стану може да вас кошта 5.000 динара.

одлука о кућном реду
Фото: Прва ТВ

За сваки шум који је јачи од 30 децибела, па макар то био и плач бебе, на вратима може да вам се појави комунална полиција.

Како је истраживала Прва ТВ, мерач нивоа буке је утврдио да већина свакодневних радњи у стану производи јачи шум од дозвољених 30 децибела.

Измењеним правилником, између осталог, биће уређено време кућног мира, издавање заједничких просторија, као и дозвољени ниво буке. Тако, на пример, уместо одмора од 13 до 17 и од 22 до шест, убудуће ће кућни ред морати да се поштује од 16 до 18 и ноћу, од 22 до седам сати. Викендом ће кућни ред морати да се поштује од 14.00 до 18.00 и суботом до 8.00 ујутру, а недељом до 10.00. Тада је забрањено и коришћење косачица, моторних тестера на зеленим површинама испред зграде.

Ако имате злонамерног комшију казну Комуналне милиције не можете да избегнете. Јер може да вас пријави за укључену веш-машину, усисвач, туширање, водокотлић, лавеж љубимца, па чак и за обичан разговор.

За буку које је направило корачање детета по стану, Београђанин Ненад Елезовић платио је казну, а пријавио га је комшија који живи испод њега.

Овај случај је третиран према старим прописима, а Прва ТВ је истраживала шта грађане чека када на снагу ступи нова Одлука о кућном реду, по којој ће се папрено наплаћивати и најмање ремећење комшијског мира.

Како преноси Прва ТВ, Ненадов комшија није имао стрпљења за прве кораке његовог сина.

„То је новија зграда, мало је лошија изолација и све се чује, свака бука з сваког стана, комшије испод су кад је дезте проходало су се жалиле да долази бука из стана, ми смо схватили да њему смета када дете потрчи“, објашњава Елезовић.

Њему је на врата дошла патрола са пријавом да премешта намештај.

Ненад је платио казну за дело које тврди да није починио, а закон се уплео у ионако осетљиве комшијске односе.

Поставља се питање, ко одлучује о веродостојности пријаве комуналној милицији?

„Често је истина негде на средини, не можете да верујете увек једној страни. Ја сам сигуран да ако су написали казну да су установили да се то десило. Таквих случајева има на стотине, ако оштећени сматра а се то није десило има право на тужб, односно да тражи да се то поништи“, за Прву ТВ прича заменик градоначелника Београда Горан Весић.

У време кућног реда, од 16 до 18 сати и ноћу, треба поништити и сваку буку јачу од 30 децибела. То, незванично, предвиђа нова Одлука о кућном реду у стамбеним зградама чије се усвајање чека. Одлуку о томе коме ће комунална милиција закуцати на врата, доносиће управници зграда.

„Када је бука у стану да ли је од играња деце или нека друга врста, померање намештаја то мора да буде учестало, мора да буде повод, а не да буде због затегнутих међуљудских односа. Знате како је, комшија комшију пријави због обичног шума“, прича Љубиша Бановачки, председник удружења професионалних управника зграда.

Фото: ТВ Прва

Комунална полиција ће моћи ускоро да покуца на врата уколико ваш љубимац лавежом буде сметао комшији или оставља „неред“ иза себе. Такође, казне се пишу ако комшија није задовољан јер сушите веш на тераси, пушите у ходнику, мајсторишете ван дозвољеног времена, па чак и ако су вам деца немирна.

Конкретно, уколико пушите у лифту или на степеницама предлог казне је 5.000 динара. Уколико тресете тепих или мрве са терасе и кроз прозор, казна је до 25.000 динара.

У Београду за скакање у стану казна 5.000 динара. Уколико се деца играју лоптом, то ће родитеље коштати 5.000 динара. Из вашег џепа узеће 5.000 динара за пушење у ходнику и трешење веша.

Прва ТВ / Б92