Мађарска подиже споменик Николи Тесли

0

Будимпешта – Мађарска држава ће у Будимпешти подићи споменик Николи Тесли, најавио је данас министар Миклош Кашлер током разговора са српским колегом Златибором Лончаром.

споменик николи тесли
Споменик Николи Тесли у Београду / Фото: Д. Јевремовић

„Припремамо се да подигнемо Теслин споменик у Будимпешти. Биће то реалистичан споменик у односу на онај подигнут Јаношу Хуњадију у Земуну”, рекао је Кашлер, пренео је Танјуг.

Он је  после позива Лончара да са сарадницима званично посети Београд, изразио задовољство што је у јулу током посете председника Мађарске Јаноша Адера Београду откривен споменик Хуњадију.

„Обожавалац сам Београда из много разлога, културних и историјских”, рекао је Кашлер, пренео је Танјуг.

споменик николи тесли
Споменик Јаношу Хуњадију у Земуну

„Јанош Хуњади, у српском народу познатији као Сибињанин Јанко, чувен је по учешћу у одбрани Београда 1456. Турци су тада од Београда бежали до Софије, а црквена звона су звонила широм Европе и славље је трајало неколико дана. А Турци наредних 65 година нису опседали Београд”, навео је мађарски председник приликом посете Београду.

Надамо се да споменик Тесли у Будимпешти неће бити карикатура српског научника, као што је споменик Јаношу Хуњадију у Земуну, који је дар мађарске Србији, карикатура ове средњовековне личности.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.