Свети огањ први пут у Америци

Благодатни огањ, који силази сваке године на навечерје православног Васкрса у Јерусалиму, биће достављен разним земљама, уз подршку руске Фондације „Свети Андреј Првозвани“, укључујући, ове године по први пут, и Сједињене Америчке Државе.

свети огањ
Фото: globallookpress.com

„Планирано је да се овај свети благослов донесе по први пут у Сједињене Америчке Државе, а већ смо добили дозволу да фењер са Светим Огњем превеземо авионом“, саопштила је прес служба Фондације, а данас је вест пренела „Интерфакс Религија“. Свети Огањ се доноси у САД на иницијативу парохијана Руске заграничне цркве (Руска православна црква ван Русије).

Према сајту Руске заграничне цркве, Свети Огањ ће бити свечано дочекан у 12:05 часова на Васкрсну недељу, на аеродрому Џон Фицџералд Кенеди, у Њујорку. Одатле ће бити однесен у цркву посвећену Мајци Божјој „Неиспијена чаша“ у Брајтон Бичу, на вечерње Агапе, где ће бити раздељен верницима.

У 3 часа после подне, Свети Огањ ће бити однет у цркву Светог Серафима у Си Клифу (Њујорк) на вечерњу службу, а у 5 поподне у Синодску цркву Мајке Божје („Знаменије“) у Њујорку, где ће га свечано дочекати Његово високопреосвештенство митрополит Иларион са свештенством, пре архијерејске вечерње службе Агапе.

Свети Огањ биће доступан архијерејским намесницима током целе Светле недеље. Потребно је да унапред доставе захтев.

Од 2003. године, Свети Огањ је ношен у разне земље, као део програма „Молитва за мир у Јерусалиму“, Фондације „Свети Андреј Првозвани“, у оквиру кога су се православни верници из Русије, Израела, Србије, Румуније, Пољске, Чешке, САД и других народа, придружили делегатима Фондације и Патријарху Јерусалимском, у молитви за мир у светом граду.

свети огањ
Благодатни огањ 7. априла 2018/Фото: FB Jerusalem Patriarchate live video printscreen by Хронограф

Свети Огањ се традиционално доноси у Москву, у цркву „Христа Спаситеља“ на васкрсну службу, а одатле се разноси по свој Русији. Свети Огањ је 2016. године однет у 53 руска и 11 светских градова.

Као што је раније најављено, Свети Огањ ће, такође по први пут, бити донет у Лондон.

Хронограф/ Православие.ру