Београд домаћин „Еуро Прајда“ 2022. године

0

На годишњој конференцији Европске асоцијације организатора прајдова (ЕПОА), „Београд Прајд“ је освојио титулу града домаћина и организатора европске манифестације „Еуро Прајд“ 2022. године, победивши остале кандидате – Барселону, Лисабон и Даблин.

еуро прајд
Парада поноса у Београду / Фото: Архивска фотографија

„Еуро Прајд“ се додељује градовима као домаћинима још од 1992. године и Београд је јединствен по томе што ће се 2022. догађај први пут организовати изван Европског економског простора (ЕЕА).

Горан Милетић, Директор за Европу организације Civil Rights Defenders и члан организационог одбора „Београд Прајда“ каже да је поносан на такву одлуку те да очекује да се Београд докаже као добар домаћин.

„Јако сам поносан. Организација ЕуроПрајд 2022 у Београду нам пружа могућност да ЛГБТ+ заједницу са Западног Балкана оснажимо, реафирмишемо промоцију европских вредности и људских права у Србији и представимо Београд као незаобилазну туристичку дестинацију, безбедну и отворену за све. Верујемо да ће ЕуроПрајд приближити регионалној и европској јавности питања од посебне важности за ЛГБТ+ заједницу у Србији и региону, као што су правно регулисање истополних заједница“, казао је Милетић.

„Сигурни смо да ће ‘Еуро Прајд’ бити важан фактор у афирмацији ширег друштвеног консензуса и уважавања различитости и слобода“, рекао је Милетић. „Желео бих да се захвалим свим организацијама за људска права са Западног Балкана које су биле и остале наши главни савезници, активистима и волонтерима окупљеним око Београд Прајда као и Туристичкој организацији Србије на целокупној и свесрдној подршци“, додао је он.

Горан Милетић

Марко Михаиловић, координатор „Београд Прајда“ сматра да је избор Београда као домаћина Еуро Прајда 2022. „велика потврда нашег рада и циља који смо поставили када смо почели да организујемо Београд Прајд“.

“ ‘Еуро Прајд 2022’ у Београду нам даје прилику да Европи и свету покажемо и позитивне стране Балкана, али најважније од свега је да овим догађајем желимо да укажемо на дубоке разлике које имамо у друштву као и на озбиљан и систематски проблем дискриминације и неједнакости са којима се суочава ЛГБТ+ заједница на Западном Балкану“, рекао је Михаиловић.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.