ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА: Имао сам решење за Косово које је подржала тадашња влада!

Последњи председник Савезне Републике Југославије и некадашњи премијер Србије Војислав Коштуница изјавио је да је имао предлог за решење питања Косова и да га је подржала тадашња влада. То је, каже он, најбољи доказ квалитета тог решења за јужну српску покрајину Косово и Метохија.

војислав коштуница
Војислав Коштуница / Фото: Саша Станковић, ЕПА

– У датим околностима, то је био најбољи предлог – истакао је Коштуница, који је после дужег одсуства из политичког живота за Курир проговорио о решењу косовске кризе.

На питање Курира да ли би његов предлог био и данас применив као одрживо решење у тренутним околностима, бивши премијер је избегао одговор.

– Немам времена то да коментаришем, моји ставови о томе су познати, све има забележено – поручио је Коштуница.

Одрживо решење

Он је, док је био премијер Србије, предлагао да решење за КиМ буде надгледана аутономија, која представља компромис који искључује све екстремне опције.

Фото: Марина Лопичић

– Надгледана аутономија, за разлику од надгледане независности, сагласна је Повељи УН и Уставу Србије. Тиме би било омогућено Албанцима да у АП КиМ сами управљају својом властитом будућношћу и остварују своје интересе, а с друге стране, Србија би сагласно Повељи УН задржала свој суверенитет и територијални интегритет.

Коштуница је истицао свој аргумент да би модел Хонгконга био успешан, одржив и функционалан.

– Тај предлог о суштинској аутономији у истој мери је животан и обезбеђује стабилно и одрживо решење статуса покрајине – говорио је Војислав Коштуница.

Његов наследник на челу ДСС Милош Јовановић истиче да је Коштуничина идеја била да се у оквиру Србије пренесе одређени број надлежности на приштинске институције.

Милош Јовановић / Фото: Милан Обрадовић, Бета

– Оне би у одређеним доменима, од којих ниједан не би задирао у суверенитет и територијалну целовитост Србије, могле самостално да доносе одлуке. Али важнија питања као што су спољна политика, финансије и одбрана остали би у надлежности Србије – истакао је Јовановић.

Изнајмљивање територије

Бивши шеф дипломатије Савезне републике Југославије Владислав Јовановић каже да је модел Хонгконга, који је својевремено Коштуница предлагао, несигурно решење, јер представља изнајмљивање територије другој држави на сто година, под условом да се иста врати у том року.

Владислав Јовановић / Фото: Драган Кадић

– Кина је уступила Хонгконг Великој Британији на сто година, али је враћен у полунезависном стању. Коштуница је био за принцип „мање од независности, више од аутономије“, максимум који покрајина може да добије. То и данас може да буде решење, али Албанци под утицајем Запада не желе заједницу са Србима. Америка је створила независност Косова и поклонила га Албанцима – подвлачи Јовановић.

Сарађивао у преговорима: Боцан-Харченко био међународни посредник

Александар Боцан-Харченко / Фото: Драган Гојић, Бета

Крајем 2007. године преговори Београда и Приштине су се водили у министарству спољних послова Аустрије, одвојеним разговорима делегација с међународном посредничком тројком. С тадашњим представником ЕУ у преговорима о статусу Косова Волфгангом Ишингером, шефом Одсека за земље бивше Југославије Александром Боцан-Харченком и представником председника САД у преговорима о статусу КиМ Френком Визнером прво су разговарали представници Београда, а потом Приштине. Београд су представљали председник Србије Борис Тадић и премијер Војислав Коштуница, и министри за Косово и иностране послове Слободан Самарџић и Вук Јеремић.

Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.