И сами научници шокирани истраживањем: Да ли је заиста могуће успорити БИОЛОШКИ САТ?

Проток времена неминовно доводи до старости и краја живота. Иако људи још увек не могу успорити процес старости, ново истраживање – које је шокирало и саме научнике који су спроводили експеримент – говори да ће се то можда променити.

проток времена
Фото: Профимедиа

Њихова студија је открила да специфични поредак хормона раста и лекова показује прве знакове да је заиста могуће преокренути биолошки сат. Истраживање је спроведено у веома малом обиму, са свега деветоро одраслих учесника и без контролне групе, али су резултати без обзира узбудљиви.

Мала група добровољаца је годину дана имала строгу рутину узимања лекова која је подразумевала хормоне раста и два лека који се уобичајено користе у третирању дијабетеса. Истраживачи су пратили њихове биолошке године – које су мера промена у генетици током времена и користи се за утврђивање старости тела у односу на хронолошке године.

По завршетку експеримента, испитаници су били за биолошку 1,5 годину млађи него кад је почео експеримент, што значи да су у ствари били 2,5 године млађи него што би били у време завршетка студије. Смањење биолошког доба трајало је још шест месеци по завршетку студије.

проток времена
Фото. Профимедиа

– Очекивао сам да видим успоравање сата, али не и његово преокретање – изјавио је генетичар Стив Хорват који је учествовао у истраживању.

Иако су резултати значајни, треба имати у виду мали опсег студије, пише портал Бгр.ком.

М.И.М, Бгр.ком