И сами научници шокирани истраживањем: Да ли је заиста могуће успорити БИОЛОШКИ САТ?

Проток времена неминовно доводи до старости и краја живота. Иако људи још увек не могу успорити процес старости, ново истраживање – које је шокирало и саме научнике који су спроводили експеримент – говори да ће се то можда променити.

проток времена
Фото: Профимедиа

Њихова студија је открила да специфични поредак хормона раста и лекова показује прве знакове да је заиста могуће преокренути биолошки сат. Истраживање је спроведено у веома малом обиму, са свега деветоро одраслих учесника и без контролне групе, али су резултати без обзира узбудљиви.

Мала група добровољаца је годину дана имала строгу рутину узимања лекова која је подразумевала хормоне раста и два лека који се уобичајено користе у третирању дијабетеса. Истраживачи су пратили њихове биолошке године – које су мера промена у генетици током времена и користи се за утврђивање старости тела у односу на хронолошке године.

По завршетку експеримента, испитаници су били за биолошку 1,5 годину млађи него кад је почео експеримент, што значи да су у ствари били 2,5 године млађи него што би били у време завршетка студије. Смањење биолошког доба трајало је још шест месеци по завршетку студије.

проток времена
Фото. Профимедиа

– Очекивао сам да видим успоравање сата, али не и његово преокретање – изјавио је генетичар Стив Хорват који је учествовао у истраживању.

Иако су резултати значајни, треба имати у виду мали опсег студије, пише портал Бгр.ком.

М.И.М, Бгр.ком

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.