О Грети прича цео свет, а сада се огласио и психолог: „Требало би да се лечи, а не да буде пион“ (ВИДЕО)

Иако јој многи у свету одушевљено кличу, има и оних који су заправо забринути.

Грета турнберг
Климатске промене / Фото: Shutterstock

Један од најзначајнијих психолога Аустралије упозорио је на ментално стање девојчице Грете Тунберг која се пред Уједињеним нацијама обратила веома емотвно говорећи о климатским променама.

Млада Грета доспела је на све насловне стране пошто је прво подстакла милионе да изађу на улице у 150 земаља света и тако буду учесници најмасовнијег климатског протеста свих времена, а онда је у Њујорку у уторак одржала и страствен говор у ком је осудила понашање светских лидера.

Ипак, иако јој многи у свету одушевљено кличу, има и оних који су заправо забринути. Аустралијски психолог осудио је 16-годишњакињу говорећи само да је „политички пион“ коме је потребно лечење.

Лекар Мајкл Цар Грег упоредио је Гретину славу са славом детета ТВ звезде које је једноставно „прегорело“ пошто је констатно гурано под светла рефлектора.

Грета Тунберг
Грета Тунберг / Фото: Танјуг / АП

– Бринем се да иде истим путем као и ТВ звезде, они једноставно прегоре и изађу са неким менталним поремећајем. Да будем јасан, не поричем постојање климатских промена. Мислим да заправо ми треба да урадимо много више како бисмо спасили планету. Бринем се што користимо дете овако, које би требало да буде подвргнуто лечењу јер је и сама рекла да болује од анорексије, такође има Асергеров синдром и бори се са депресијом. Као родитељ, да је ово моје дете, нисам сигуран да бих га пуштао на светску позорницу – рекао је он.

грета турнберг
Фото: Танјуг / АП

Додао је да је забринут за Гретину будућност, за њено тренутно психолошко стање и то како ово може да утиче на младе.

– Ово шаље поруку другим тинејџерима да могу да разговарају са одраслима на веома одбојан начин. Чини се да је ухваћена у сценарио о смаку света у ком се претерује са претњама које представљају климатске промене, а све ово има ефекат протока јер изазива егзистенцијалну анксиозност нашој деци, одатле оволики климатски протести – додао је он.

Како каже, деца би требало да су у школи, а уместо тога они марширају јер су убеђени да је крај света близу.

– Сада је ставила себе у центар или „Гретафобије“ или „Гретаманије“ и мислим да једна 16-годишња девојчица не треба да буде у тој позицији – навео је он.

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.