Истакнутом српском физичару није продужен уговор на Институту

0

Научно веће Института за физику у Београду није дало позитивно мишљење за продужетак радног односа академику Зорану Љ. Петровићу, једном од најпризнатијих и најцитиранијих српских научника у области физике, пише Блиц.

зоран љ. петровић
Институт за физику

Ова одлука донета је на недавно одржаној седници током које је Научно веће имало прилику да одлучи да ли ће академику Петровићу, који крајем године одлази у пензију, бити продужен мандат у наредних пет година, што је иначе овде уобичајена пракса, наводи Блиц.

Петровић је један од осморо српских научника које је престижни Универзитет Станфорд на основу обимне студије, сврстао у сам светски научни врх. Наиме, он се као и још седам његових српских колега, налазе међу 1,5 одсто најбољих светских научника.

„Када неко од академика одлази у пензију редовна је процедура да Научно веће одлучује о томе да ли му се продужава мандат, а у већини случајева се даје позитиван одговор. Одлука по којој је за један глас одлучено да се професору Љ. Петровићу не продужи мандат шокирала је многе и потпуно је неочекивана“, рекли су за Блиц из одељења за комуникације Института за физику и истакли да ово ипак није коначна одлука.

Како додају, после мишљења Већа спроводи се још неколико корака пре него што се одлучи да се некоме не продужи мандат.

„Иако ће се у наредним корацима узимати у обзир одлука Већа то не значи да ће професор Љ. Петровић бити искључен са Института“, тврде у ове институцији. Они су навели и да је професор и даље члан и радник Института.

Оваква одлука изненадила је и самог академика Петровића.

„Очекивао сам да директор неће одобрити даљи наставак мог рада, али Научно веће је требало да оцени мене као научног радника и такву одлуку заиста нисам очекивао док нисам сазнао да је било посебних састанака са делом чланова већа. Тада сам схватио да су ми дани одбројани. Но, ја још нисам добио записник, па је можда рано говорити“, каже за тај лист Петровић који састанку на коме није изгласан даљи наставак његовог рада није присуствовао јер се у то време налазио на научној конфернцији у Бугарској.

Како тврди академик Петровић, овакав исход је очекивао због, како каже, сукоба у коме је са директором Института за физику Александром Богојевићем.

„Директор одбија сваку комуникацину са мном већ више од четири године. Више пута сам захтевао разговор са њим, а последњи сам завео још у априлу и наравно, директор још није нашао време за мене. То је све последица тога да сам му био противкандидат на избору за директора, да имам велики проблем са пројектом Верокио и да сам се противио промовисању једног сарадника у највише звање“, истиче Петровић.

Директор Богојевић за Блиц за сада није желео да коментарише овај случај.

„Научно веће је управни орган Института независтан од директора. И зато директор без обзира на тренутни повод и инсинуације не би требало, па не жели да коментарише одлуке Већа“, саопштено је Блицу. Како додају, „посебно је сложено што је у овом случају и директор једна од инстанци одлучивања, наредна у низу и јавно коментарисање би за њега било непримерено“.

зоран љ. петровић
Фото: Талас Youtube printscreen

Пресудио један више негативан глас

Како су за Блиц рекли у Институту за физику, за негативну одлуку о продужетку радног односа академику Љ. Петровићу пресудио је један више негативан глас у односу на број гласова који су били за то да се професору продужи мандат.

Институт за физику се обратио и званичним саопштењем, у коме наводе да је „после 41 године у радном односу на Институту за физику у Београду, цењени академик Зоран Љ. Петровић поднео молбу за продужетак радног односа након навршених 65 година старости“.

„У складу са Законом и устаљеном процедуром, Научно веће Института је ову молбу одмах узело у разматрање и на седници која је одржана 24. септембра дало негативно мишљење, са 18 негативних, 17 позитивних и 6 уздржаних гласова“, наводе у званичном одговору за Блиц.

Како додају, „Научно веће Института чине најугледнији истраживачи различитих генерација са изузетним научним доприносом и академским кредибилитетом, и оцене да је на њих вршен притисак било које врсте не стоје“.

„Подсећамо и да је тражење мишљења Научног већа само прва инстанца у одлучивању о продужетку радног односа“, закључују.

Импресивна биографија и 41 година рада у Институту

Зоран Љ. Петровић је на Електротехничком факултету Универзитета у Београду завршио основне студије електротехнике (1978) и магистарске студије електротехнике (1980), док је докторске студије (1985) завршио на Australian National University Canberra, пише Блиц.

зоран љ. петровић
Академик Зоран Љ. Петровић / Фото: САНУ

На Институту за физику запослен је од 1978. године, научни сарадник је од 1987, виши научни сарадник од 1991. и научни саветник од 1995. године.

Директор је Центра за експерименталну физику Института за физику од 1993. Такође је био саветник (руководилац инжењеринга) у МТТ Инфиз од оснивања 1991. до 2001. На Електротехничком факултету у Београду је 1991. године изабран за доцента, 1996. за ванредног, а 2007. године за редовног професора. Постдипломску наставу обавља на Физичком факултету у Београду и на Природно-математичком факултету у Нишу. Био је гостујући професор на одсеку за електронику Кеио Универзитета у Јокохами.

Члан је одбора за науку и електротехнику Српске академије наука и уметности (САНУ). У овој институцији обавља функције управника Галерије науке и технике, секретара Одељења техничких наука, члана Савета Галерије ликовне и музичке уметности, а такође је председник Комисије за Статут. Добитник је многобројних домаћих и иностраних награда.

Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.