Премијерка Србије: ‘Бесмислена’ забрана изградње малих хидроелектрана

0

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да Влада више неће одговарати на питања о фабрикованим аферама, коментаришући питање Ђорђа Вукадиновића да ли извозом оружја треба да се баве државни произвођачи и да ли треба да се уведе мориторијум на приватне фирме које се тиме баве.

ана брнабић
Фото: Слободан Миљевић, Бета / Влада Србије

Одговарајући на питање Вукадиновића о новим прописима за мини-хидроелектране, министар за заштиту животне средине Горан Триван рекао је да сматра да оне нису пожељне у заштићеним добрима и да се на томе треба ограничити у новом пропису, јер Србија, према многим конвенцијама, мора да има и алтернативне изворе енергије.

Брнабић је рекла да разуме потребу за заштитом животне средине, али да мисли да се у Србији иде у крајност и да се политизују теме које немају везе са политиком, попут тога ко је дозволио изгрању малих хидроелектрана, и да се тако дошло до идеје да их потпуно треба забранити.

„То је потпуно бесмислено. У 2018. је повећана производња енергије у хидроелектранама, пре свега у мини хидроелектранама. Земље које много више брину о животној средини настављају да граде мини хидроелектране“, казала је Брнабић.

Говорећи о еуро 3 моторима, Триван је рекао да их нико неће одузимати грађанима, већ да ће се разматрати да ли да се забрани њихов увоз.

Вукадиновић је питао и које су шансе да се обезбеди терапија најновијом генерацијом лекова за оболеле од мултиплексклерозе, а премијерка је одговорила да је погледала статистику и да постоје два проблема – „лечи се само 13 одсто од укупног броја оболелих, а друга је да је терапија веома, веома, веома скупа“.

Она је навела да се од 2009. године број пацијената који се лечи повећао за два и по пута и додала да се преговара са произвођачима да се уведу неке иновативне терапије.

Вукадиновић је истакао да поштује напоре који се чине, али да када би се одустало од изградње стадиона било би више новца за лечење, на шта је министар здравља Златибор Лончар рекао је да је та идеја за некога вероватно оправдана, али да у свету не постоји земља која сав новац троши на лечење.

Лончар је додао да су у прошлости здравствене установе давале новац медијима да се не прича о проблемима, прецизирајући да је Клинички центар Србије новац давао за рекламирање, а позвао је Вукадиновића да га демантује.

Он је додао да ће наши пацијенти имати лек за мултиплексклерозу који је пре годину дана регистрован у САД. Посланица Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Елвира Ковач питала је о мерама пронаталитетне политике, а представници Владе хвалили су се њеним резултатима, док је премијерка најавила да је циљ да у 2020. све локалне самоуправе буду укључене у електронски упис у вртић.

ФоНет

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.