Разрешена мистерија из Другог светског рата: Откривено ко је издао Ану Франк

У документарној емисији ЦБС-а и књизи „Издаја Ане Франк“ ауторке Розмари Саливан, а на основу истраживања пензионисаног детектива ФБИ Винсента Панкока и његовог тима, разрешена је мистерија о томе које одао породично скровише породице Ане Франк током Другог светског рата.

ана франк
Споменик Ани Франк, гипс, руски вајар Виктор Ефимович Цигал (1916-2005)

У књизи „Издаја Ане Франк“, бележи истрагу откривања мистерије о томе ко је у лето 1944. упозорио власти на скровиште породице Франк, изнад складишта зачина у Амстердаму који су окупирали нацисти, што је резултирало њиховим хапшењем и депортацијом у концентрационе логоре. Две службене истраге, започете 1947. и 1963. године, нису успеле да открију идентитет доушника, иако је ова мистерија заокупљала многе биографе, преносе светски медији.

Издао је неко из јеврејске заједнице

Јеврејски бележник Арнолд ван ден Берг, који је преминуо 1950. године, оптужен је на основу шестогодишњег истраживања и анонимне белешке коју је Анин отац, Ото Франк, примио по повратку у Амстердам на крају рата.

У белешци се тврди да је Ван дер Берг, члан јеврејског савета, административног тела које су Немци натерали Јевреје да оснују, одао скровиште породице Франк заједно са другим адресама које користе они који се крију. Био је мотивисан страховима за свој живот и живот своје породице, сугерише се у документарцу и књизи „Издаја Ане Франк“.

Ауторка књиге, Розмари Саливан каже да је осумњичени Ван дер Берг био познати нотар, један од шест јеврејских бележника у Амстердаму у то време.

„Он је имао многобројне адресе Јевреја који су се крили од Немаца у окупираној Холандији и то су биле адресе без имена и гаранције да се тамо Јевреји још увек крију. Лично, мислим да је он трагична фигура,” истиче ауторка.

ана франк
Репродукција илустрације за књигу „Дневник Ане Франк“. Линорез. Уметник И. Ризхик
© Sputnik / РИА Новости

Имала је само 15 година

Ана Франк се скривала две године изнад складишта поред канала у области Џордан у Амстердаму пре него што је откривена 4. августа 1944, заједно са својим оцем, мајком, Едит и сестром Марго.

Она је послата у транзитни логор Вестерборк, а затим у концентрациони логор Аушвиц пре него што је коначно завршила у Берген-Белзену, где је умрла фебруара 1945. вероватно од тифуса. Имала је само петнаест година.

Њен објављени дневник обухвата период скривања између 1942. и њеног последњег уписа 1. августа 1944. године.

Спутњик