Центар Кањиже пун миграната, локална власт тражи више полицајаца

Због повећаног броја миграната на северу земље, кањишка општина затражила је од МУП-а да што пре повећа број полицијских службеника у најсевернијој општини у Србији. Грађани Кањиже наводе да мигранти нису нападали локално становништво, али да су ипак забринути.

центар кањиже
Фото: Дарко Бандић, АП

Од 300 до 500 миграната свакодневно се креће у насељима близу српско-мађарске границе — Кањижи, Хоргошу и Мартоношу. У страху од непознатих људи, грађани су почели да се самоорганизују, тврде у кањишком Штабу за ванредне ситуације, преноси РТС.

„Мигранти улазе у напуштене куће, старе зграде, чак и неке институције. Родитељи већ воде своју децу у школу, не смеју да их пусте саме“, каже координатор за мигранте Општине Кањижа Роберт Лацко.

Лацко сматра да је једино решење повећање присуства полиције у насељима чиме ће се, како очекује, обезбедити мир и безбедност грађана.

Грађани Кањиже наводе да мигранти нису нападали локално становништво, али истичу да су ипак забринути.

Центар Кањиже пун је мигранта који желе да се домогну земаља Европске уније.

Један од њих каже да је присиљен да спава на улици јер нема новца. Жели да оде у Немачку, али не зна како да пређе границу.

Други напомињу да желе у Француску или Холандију и надају се да ће ипак успети да уђу у Мађарску.

Уточиште из страха од депортације
Фото: М. Ђоковић/РАС Србија
Страх од депортације: Тешки услови у напуштеним хангарима где су мигранти нашли уточиште

Према подацима мађарске полиције, јуче и данас приведено је шездесетак илегалних миграната у жупанијама које се граниче са Србијом.

Сви су враћени у прихватне центре на мађарско-српској граници. Врата тих центара отворена су само према Србији.