У Словенији ће деца у школама моћи да уче и српски језик

0

После повезивања многобројних организација Срба у Словенији у једну кровну, а затим и договора влада Србије и Словеније, српски језик ће од наредне школске године бити доступан у основним школама те алпске земље као додатна активност.

словенија
Љубљана/Фото: pixabay

Због великог броја деце која желе да похађају часове српског, рок за пријаву је продужен до 1. марта.

Некадашња НБА звезда Рашо Нестеровић један је од многих Срба који живе у Словенији. Можда ће неко од његово петоро деце, ако буду желели, убудуће у основној школи учити српски језик. Можда и не, али бар имају прилику. Шта је то што ће се предавати?

Председник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић каже да ће се настава српског језика састојати од три предмета – српски језик, Србија моја отаџбина и историја и култура српског народа.

Словенија даје простор у школама и покрива потрошену струју, воду и грејање. Наставнике ће плаћати и одабрати Србија. Ову прилику већ годинама користе многе заједнице, осим српске.

Сладојевић истиче да зна да је више деце у Словенији учило холандски, украјински, кинески језик као матерњи језик.

„То сугерише да у овој земљи живи више Украјинаца, Холанђана и Кинеза што, једноставно, није тачно“, наглашава Сладојевић.

Највише деце до сада је пријављено у љубљанској школи „Ливада“ – близу 30. Директор који је своје просветно искуство градио у Београду, каже да је хиљаду до сада пријављених изванредан број и да се нада да ће пројекат бити добро испланиран и одржив.

„Само желим да држава Србија истраје у том програму, а не да после годину-две из ових или оних разлога каже ‘ма не“’, истиче Горан Поповић, директор те основне школе.

Сматра да би се, у том случају, тешко све поново покренуло.

српски језик
Фото: РТС Youtube printscreen

„Организација наставе тече по плану“

Амбасадорка Србије подсећа на одличне везе две државе, потребу да се оне негују, те да је и учење матерњег језика један од начина да се граде нови мостови. Организација наставе, каже, иде по плану.

„Ми смо послали већ добар део пријава које су до сада стигле Министарству просвете како би се организовао конкурс“, наглашава амбасадорка Србије у Словенији Зорана Влатковић.

Влатковићева наводи да треба да се изаберу наставници који у складу са прописима могу бити послати из Србије, а могу бити, уколико неко испуњава услове, ангажовани међу људима који живе у Словенији.

српски језик
Фото: Илустрација

Отварањем словеначког тржишта за раднике из Србије очекује се да у 2020. број наших држављана у Словенији значајно порасте. Уз већ велики број Срба из Босне и Херцеговине, нема сумње да наставници који буду дошли да раде, треба да планирају да остану дуже време.

Владимир Банић, РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.