На југу Србије НИЧУ СПОМЕНИЦИ ТЕРОРИСТИМА ОВК

0

Спомен плоча Шефкету Мусију — Хаџији, албанском терористи, припаднику терористичких организација „Ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца“ и ОВК, осванула је ове недеље на једној приватној кући у околини Бујановца. Влада Србије чека званичну информацију да би реаговала.

спомен плоча
Фото: Саша Ђорђевић, АП

То нам је потврдио и Никола Лазић, уредник портала Бујановачке, који каже да је реч о кући у којој је у време сукоба на југу био штаб такозване ОВПМБ.

„Постављање табли у славу ОВК терориста није ништа ново овде. У Бујановцу, Прешеву и околини постоји двадесетак оваквих и сличних споменика, али и много већих“, сведочи Лазић за Спутњик.

„Сметају ми ти симболи, не зато што се плашим немира или рата, него ме нервира та националистичка фрустрација код људи. Потреба да се на било који начин, а посебно на овај, у 21. веку обележава нешто страшно што се догодило пре само 20 година. Томе много доприносе локални албански политичари, који у свакој прилици величају ОВПМБ и њихове вође“, каже Лазић.

Обележја албанским терористима — бесправна

Он је готово сигуран да власници кућа, али и поједине институције на којима су спомени на борбе на југу — немају дозволе за постављање оваквих обележја.

„Ради се, највероватније, о нелегалним објектима. Ако је човек на своју кућу ставио меморијалну плочу, то, у суштини, јесте његова ствар, али је проблем ако се нека јавна површина на било који начин узурпира, није важно да ли је то споменик, табла или нешто треће. Мени то смета и естетски, а смета ми и цела та идеологија, хватање за нешто без довољне временске дистанце“, оцењује уредник Бујановачких.

Реакција у најкраћем року

Брдо Гури Фат изнад Великог Трновца — споменик на месту погибије Команданта Лешија / Фото: Бујановачке

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић каже да су негативне реакције грађана који су фотографије табле поставили на друштвене мреже — оправдане.

„Надлежни органи ће поводом овог случаја поступити у складу са законима који регулишу ову област — сигуран сам да ће реаговати у најкраћем могућем року“, каже Станковић за Спутњик.

Ко је надлежан?

По Закону о ратним меморијалима — евентуално решење о уређењу и уклањању плоче доноси министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, по претходно прибављеним мишљењима Савета и надлежне установе за заштиту споменика културе.

У том Министарству кажу да нови случај не може још да уђе у процедуру без званичне информације о томе да је постављена спомен плоча албанском терористи.

„Очекујемо да нам се обрати Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу, али биће довољна и ова пријава ваше куће, како бисмо утврдили о чему се ради. Уколико је табла нелегално постављена, што је највероватније случај, наложићемо локалној самоуправи да је што пре склони“, кажу у надлежном Министарству.

Албанци су амнестирани, па се зато овако понашају

Лазић истиче да не треба заборавити да је држава Србија амнестирала све Албанце који су учествовали на сукобима на југу Србије, те да је то, између осталог, њима и њиховим породицама дало слободу да се овако понашају.

„Не желим да улазим у то колико је та одлука била исправна, али сви они пред законом су исти као и ми. Да ли је направљена грешка, да ли је та одлука државе аутоматски омогућила да се тим људима праве споменици? То није питање закона и дозвола, али то су људи који су амнестирани, дакле, никада нису одговарали ни за једно кривично дело, као што је оружана побуна или убиство полицајца или војника регуларних снага неке државе“, подсећа Лазић.

Сенка Милош, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.