Британска амбасадорка: Наставићемо да подржавамо Србију на путу ка ЕУ

Британски амбасадор Шан Маклауд је министру финансија Синиши Малом рекла да ће, мада излази из Европске Уније, Велика Британија наставити да подржава евро-интеграцију Србије и њене реформе потребне за то.

британски амбасадор
Фото: Раде Прелић, Танјуг

Амбасадор је истакла да је за компаније из Велике Британије најважније да се „ради на бољем пословном окружењу у Србији“, саопштило је Министарство финансија.

На састанку је оцењено да у много области може да се успостави квалитетнија сарадња и да има потенцијала да више инвеститора из Велике Британије дође у Србију.

Амбасадорка Маклауд је најавила да ће Велика Британија крајем ове године бити домаћин Самита о климатским променама, те да је њена држава фокусирана на „зелену економију“ и „зелене пројекте“, те је и то област у којој може да се појача сарадња са Србијом.

Министар је рекао да је Србија већ неколико година „апсолутни лидер у региону у привлачењу страних директних инвестиција“.

Мали је захвалио амбасадорки што су британске финансијске институције нашле интерес да финансирају изградњу будућег ауто-пута „Моравски коридор“.

Додао је да иста финансијска конструкција као за тај пројекат, може да се припреми и за друге.

Подсетио је да се у преговорима Србије о пријему у ЕУ, осам поглавља односи на финансије, од којих је до сада отворено шест.

Министар је поновио да је ЕУ приоритет Србије, и да је „то пут којим се креће“, али да је „важно да се изнутра ради на јачању економије, смањењу незапосленост, расту привреде“.

Оценио је да је највећи изазов Србије како да повећа стопу раста, и да ће у томе помоћи инвестициони план „Србија 2025“, као и образовање и дигитализација.

Министар финансија је рекао да је Србија прошле године на Лондонској берзи имала две емисије обвезница које је оценио веома успешне, и најавио још једну за јесен ове године.

Бета

2 Коментари

  1. Британци.
    Какви ЉИГАВЦИ и НАЈГОРЕ СМЕЋЕ од људи, на читавој планети.
    Значи, оно што вама не одговара, великодушно саветујете и подржавате друге да раде, па чак им и помажете у томе.
    ФУЈ, који ГАДОВИ !!!!!

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.