Виктор Колбановски: ЦИРКУС У РЕЖИЈИ ВУЧИЋА, ТАЧИЈА, СОРОША И БЛЕРА Довиђења, председниче Путине! Добродошли, председниче Трампе!

Чим је над београдским аеродромом Никола Тесла нестала сенка одлазећег руског авиона број 1, насловне стране водећих српских новина већ су обавестиле јавност о предстојећој посети Србији Ангеле Меркел и Емануела Макрона, док су истовремено говориле о предстојећим прославама поводом будућег доласка америчког председника Доналда Трампа.

аеродром никола тесла
Александар Вучић / Фото: Иван Шилов, ИА Регнум

Директор московске невладине организације „Балкански центар за међународну сарадњу“ Виктор Колбановски, политички аналитичар и човек који припрема ставове политичког врха Русије по питању Балкана, објавио је на руском политичком порталу Регнум детаљну анализу недавне посете председника Русије Србији под насловом „Довиђења, председниче Путине! Добродошли, председниче Трамп!“

Пишући у веома критичком тону према власти у Србији, Колбановски се осврнуо на најављене посете Србији Ангеле Меркел и Емануела Макрона, а посебно на могући долазак у Србију председника САД Доналда Трампа и писмо које му је тим поводом упутио Александар Вучић.

Вучић и владајућа партија губе на популарности услед јачања опозиционих снага у земљи. Отуда произилази и тежња за превременим изборима: како би по било коју цену власт остала иста и наставила да испуњава задатке Запада.

Чим је над београдским аеродромом Никола Тесла нестала сенка одлазећег руског авиона број 1, насловне стране водећих српских новина већ су обавестиле јавност о предстојећој посети Србији Ангеле Меркел и Емануел Макрона, док су истовремено говориле о предстојећим прославама поводом будућег доласка америчког председника Доналда Трампа.

Сам српски лидер Александар Вучић лично је демонстрирао вишесмерну природу српске спољне политике већ 31. јануара ове године, окренувши се Трампу, захваљујући му на помоћи у дијалогу Београда и Приштине и позивајући шефа Беле куће да посети Србију. Обавештавајући писмом америчког председника о „испуњавању свих обавеза из Бриселског споразума од стране Србије“, Александар Вучић се такође жали на „таксу коју је Приштина наметнула роби увезеној из Србије“, која, по његовом мишљењу, „представља компликацију и непремостиву препреку наставку дијалога“.

аеродром никола тесла
Посета Храму Светог Саве / Фото: Кремљин

Изненађујуће, у исто време, српски лидер није рекао ни реч о илегалном формирању тзв. Војске Косова, која представља стварну претњу безбедности Србије и српског народа. Стиче се утисак да предстоји још један чин политичке драме у режији самог Александра Вучића, заједно са лидером косовских Албанаца Тачијем и двојицом закулисних, међународних балканских играча Сорошeм и Блером.

– Поставља се реторичко питање: која је сврха ове представе? – наводи у тексту Колбановски.

Свака прича о могућности ванредних парламентарних избора у Србији изазива  забринутост Москве. У условима жестоке политичке и грађанске подељености ванредни избори могу да доведу до појачавања конфликта и продубљивања друштвеног раскола.

Очигледно, пише аутор, постоји неколико разлога за овакво понашање српског вође.

Прво, то су спољашњи узроци. САД и њихови савезници морају да подстакну признавање Косова у било ком облику што је пре могуће, а уочи предстојећих мајских избора за Европски парламент, који ће вероватно значајно променити равнотежу снага и приоритете европске политике.

Друго, то је унутрашња политичка ситуација у земљи. Тренутна узаврела политичка сцена, коју обележавају грађански протести и политички сукоби, не оставља сумњу у извесност даљег заоштравања националне кризе. А. Вучић и његова владајућа коалиција губе популарност услед јачања опозиционих снага у земљи. Отуда и њихова жеља да се одрже превремени парламентарни избори како би се по сваку цену задржали на власти и наставили испуњавати захтеве Запада да призна Косово. Посета руског председника Владимира Путина Србији 17. јануара ове године за српског лидера је била последњи велики руски политички адут у борби против нарастајућих протеста у земљи. Зато сада Александар Вучић буквално сматра Трампа “америчким адутом”.

Узроке оваквог понашања званичника Београда Колбановски види у потреби САД и њихових савезника да обезбеде признање Косова пре избора за Европски парламент у мају 2019. године, који ће значајно изменити европску политику, као и у томе што Вучић и владајућа партија губе на популарности услед јачања опозиционих снага у земљи. Отуда произилази и тежња за превременим изборима, како би по било коју цену власт остала иста и наставила да испуњава задатке Запада.

аеродром никола тесла
Вучић шаље поруку да „има Путина на својој страни“ / Фото: М. Мецел, Тасс

Председник Русије се достојанствено уздигао изнад српских унутарполитичких трвења

Током свог боравка у Србији председник Русије се пристојно ставио изнад српске унутрашње политичке борбе, уљудно избегавајући директно учешће на политичком митингу који је организовала владајућа српска напредна странка, али је срдачно захвалио српском народу на његовој топлој добродошлици. Овакав Путинов мудар дипломатски приступ је додатно учврстио његову изузетно велиКу популарност код Срба, а нарочито међу русофилским круговима српске опозиције.

Русија се држи чврсто Резолуције 1244. Било какви сепаратни говори или споразуми били би директно кршење успостављеног статуса кво.

Колбановски у опширној анализи разматра и питање протеста „#1од5милиона“ и упозорава на могуће активирање радикалних националиста, екстремиста, али и страних служби безбедности у циљу ескалације и радикализације ситуациjе. С тим у вези, Колбановски поздравља међународну активност Савеза за Србију, као водећег опозиционог политичког блока и једног од организатора протеста, уз коментар о корисности успостављања контаката како у америчком Конгресу, немачком Бундестагу и Европском парламенту у Бриселу, тако и у руској Думи. По његовом мишљењу, ово је важан позив за активирање вишеслојне сарадње Русије како са представницима власти, тако и са представницима опозиције у Србији, која не сме остати без одговора да би се у будућности спречило потенцијално понављање црногорског или македонског сценарија, по којима су, пише Колбановски, „западне земље искористиле политичке кризе у циљу остваривања жељених резултата“. Активна руска вишеслојна сарадња могла би пружити значајну помоћ у решавању унутрашње политичке кризе у Србији и истовремено промовисати руски приступ решавању питања Косова, јачање руског утицаја у Србији и на Балкану.

посета владимира путина србији
Путин је у Србији дочекан срдачније него било где у Русији / Фото: Ројтерс

Најављени могући одговор Александра Вучића на захтеве демонстраната у виду ванредних парламентарних избора руски провладин аналитичар осуђује и указује на нетранспарентне изборне услове и блокаду медија у Србији: „Свака прича о могућности ванредних парламентарних избора у Србији изазива забринутост Москве. У условима жестоке политичке и грађанске подељености ванредни избори могу да доведу до појачавања конфликта и продубљивања друштвеног раскола. Осим тога, фактори који доприносе нестабилности су и идеје такозваног „компромиса“, „свеобухватног споразума о нормализацији“, „мировног уговора“, „разграничења“ и слично, које су отворено кршење статуса кво, одређеног Резолуцијом СБ УН 1244.

виктор колбановски
Виктор Колбановски/ Фото: Facebook

Нажалост, од почетка 2018. године до данас и у Београду и у Приштини ужурбано се ради на популаризацији ових предлога главних закулисних играча у међународним односима на Балкану – Сороша и Блера“, пише у свом критичком тексту Виктор Колбановски, и закључује: „Русија своју позицију по питању регулисања косовског проблема држи чврсто у складу са Резолуцијом 1244. Било какви сепаратни уговори или споразуми били би директно кршење успостављеног статуса кво“.

регнум.ру  / НСПМ / Хронограф