Ђорђевић: У иностранству квалитет живота није много већи него у Србији

1

Србија не може да заустави људе да оду, али ако већ одлуче, нека то раде легалним путем како би држава Србија могла да штити њихова права, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

угорвор уједињених нација
Министар Зоран Ђорђевић/Фото: Н. Живановић

Зоран Ђорђевић је, гостујући на РТС-у, рекао да је Немачка обавештена да је Србија обуставила одлазак медицинских радника, а да ће наредни корак бити раскидање уговора.

„Ми не можемо да зауставимо миграције. Непримерено је да, када сви причамо о заустављању миграција, ми то на неки начин подстичемо. То би било контра ономе што радимо“, рекао је министар за рад.

Србија, како каже, напредује, и има план и циљ – просечну плату од 900 евра.

„Тамо плате нису доста веће, живот је много пута скупљи него у Србији, квалитет живота није много већи, све што зараде потроше на живот“, каже министар додајући да Србија има шта да понуди.

„Ми смо најлепша земља на свету, имамо друштвени живот који не постоји нигде, цена живота је нижа, квалитет живота расте из дана у дан, већ сада је на задовољавајућем нивоу“.

Према његовим речима, Србија не може да заустави људе да оду, али постоје легални начини.

„Уколико се одлуче на то, ми њих не заустављамо али би било добро да се пријаве како би држава могла да гарантује за њихова права. Видели сте да смо на Малти реаговали као влада, поштујемо њихову одлуку да оду тамо, али тражимо од органа Малте да поштују њихова права“, напомиње министар.

Фото: Н1

Ђорђевић је најавио трансформацију Националне службе за запошљавање.

„Немамо 26 одсто незапосленост као 2010, сада је 9,5 са тенеденцијом да буде мање, радимо на реформи образовања. Важно је да они људи који дуго чекају имају шансу да се запосле, потребна нам је радна снага, то ћемо моћи да урадимо тако што ће новим начином рада“, напомиње министар за рад.

Када је реч о раду недељом, Ђорђевић је рекао да је „у околностима кад се развијамо глупо причати“ о забрани рада недељом.

„Циркус је направљен у Црној Гори, око пумпи се сад грана привредна делатност која не сме, продају се лекови. Закон је јасан – радник има право на један слободан дан, неком је то недеља, неком среда. Важно је да добро зараде, да буду продуктивни“, истиче Ђорђевић.

Говорећи о случајевима остављања беба, министар је рекао да ће у измени Закона о социјалној заштити бити предложено увођење топле собе.

РТС

1 коментар

 1. Сачувај ме Боже идиота !
  Држава Србија да штити моја права ?
  Око 15 година сам провео у иностранству, а држава Србија није никад прстом мрднула за било шта да ми помогне код било ког проблема који сам имао.
  Знала је само да се „ожица“ за новчану помоћ и агитацију за глас диктатору који је био актуелан.
  И то јој није било тешко да нас Србе нађе и у сред Сахаре, где смо радили.
  Мука ми је већ и презирем овакве ПАРАЗИТСКЕ СКОТИНЕ које немилосрдно јашу и израбљују овај напаћени народ.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.