Преминуо бивши Епископ рашко-призренски Артемије

Из политичких разлога неправедно смењени некадашњи Епископ рашко-призренске епархије Артемије преминуо је данас у 86. години. Насупрот неистинитим и злонамерним тврдњама појединих медија, он НИЈЕ преминуо од последица вируса корона, нити је био заражен њиме. 

епископ артемије

Епископ Артемије је преминуо данас у болници у Ваљеву, од последица упале плућа и болести срца, од којих је и раније лечен.

Владику Артемија је 2010. године сменио Синод СПЦ због никад доказаних малверзација у финансијско-материјалном вођењу пословања Епархије рашко-призренске, а 2015. године изопштен је из цркве.

Патријарх Иринеј и Епископ Артемије

Бивши владика је једини који је у новијој историји СПЦ рашчињен и коме је одузет чин. Управо је још за живота патријарха Павла, почивши патријарх Иринеј тада владика нишки, био упућен на Косово и Метохију да провери и извести о стању у Епархији.

Испрва пензионисање, а потом и рашчињавање догодило се по избору Патријарха Иринеја. Тада је тај његов потез оцењен као храбар и смео али и да је на трон СПЦ дошао јерарх који „не гура проблеме под тепих“.

Данас се, међутим, зна да је пензионисање и протеривање епископа Артемија Синод спровео по налогу Стејт департмента, уз свесрдно залагање покојног америчког сенатора српско-словеначког порекла, римокатолика по вероисповести, Џорџа Војновича, родом из Кливленда, одакле је и данашњи Епископ источноамерички Иринеј (Добријевић), такође Американац српског порекла, годинама близак Стејт департменту, који је, неколико година пре бомбардовања Србије послат из САД да у Патријаршији „обавља послове“ у вези с Косовом и Метохијом.

Сабор СПЦ рашчинио је пензионисаног владику рашко-призренског Артемија 19. новембра 2010. године – пре тачно десет година.

Артемије (световно име Марко) Радосављевић рођен је 1935. године у селу Лелић код Ваљева, одакле је био и епископ Николај (Велимировић), односно Свети Николај Жички. Замонашио се 1960. године у манастиру Ћелије. Теолошки факултет завршио је у Атини, где је и докторирао. За Епископа рашко-призренског изабран је 1991. године. Ту дужност је пре њега обављао Патријарх Павле.

Митрополит Амфилохије и Епископ Артемије / Фото: Фонет

Под изговором неправилног пословања у епархији, Свети Синод СПЦ рашчинио га је 2010. године. Живео је у манастиру Шишатовац на Фрушкој Гори.

На место епископа рашко-призренског именован је дотадашњи викарни Епископ липљански Теодосије. Неколико месеци касније, Артемије је формирао Епархију рашко-призренску у егзилу.

Преминуо је дан после Патријарха српског Иринеја. Међутим, за разлику од Артемија, Патријарх Иринеј, као и Митрополит црногорско-приморски Амфилохије пре њега, преминули су од последица корона вируса.

 

1 коментар

Comments are closed.