Држава гуши таленте и пљачка родитеље! (ВИДЕО)

Председник Независног синдиката фудбалера Србије Мирко Поледица изјавио је да клубови пљачкају родитеље чија се деца баве спортом и да због сиромаштва талентована деца испаштају, јер родитељи не могу да плате тренинге.

мирко поледица

Он је гостујући у емисији „Скенирање“ у продукцији ХелмКаста да је „највећа трагедија друштва што је спорт постао луксуз, нарочито за породице које имају двоје или више деце“.

„Проблем је што људи тешко живе и немају средстава. Ту највише кривим локалне самоуправе које тај проблем не препознају. Данас је инфраструктура много боља него пре 20 година. Свака школа има школску салу, може све да се организује, али морате да имате људе који ће тиме да се баве. Овде имате градске секретаријате у којима седе људи који их воде, а који се спортом никада нису ни бавили. Они нису способни да разумеју суштински проблем спорта. Истраживања показују да дете које проведе дан напољу направи 40.000 покрета више од детета које седи у кући и игра игрице. Замислите у моторичком смислу шта то значи за развој детета. Зато смо ми имали талентоване генерације спортиста, јер смо сви одрастали напољу“, рекао је Поледица и додао да Срби „имају посебан балкански таленат за спорт и да су у свету врло цењени када је у питању спорт“.

„Уместо да нам то буде приоритет, свели смо рекреативни, а посебно дечји спорт на то да родитељ треба да плати да би омогућио детету да се бави спортом. Сви ти клубови који наплаћују деци чланарине, а који се финансирају из буџета, то раде незаконито, што се овде не зна и о чему се ћути. Они то злоупотребљавају и наплаћују чланарине“, рекао је Поледица.

Он је додао да се нико не буни, јер се родитељи боје да ће се то одразити на децу.

мирко поледица

„То треба да реше градски секретаријати за спорт. Они се тиме не баве. Сви су ту доведени политички, а нико од њих апсолутно не познаје суштинске проблеме спорта. Свуда у свету ти секретаријати поступају по препорукама стручних лица. Само код нас тога нема“, казао је Поледица.

Он је додао да је у Србији политика дубоко умешана у спорт, али да то „није ништа ново“.

„Паре иду партијским паразитима који одлучују ко ће и где бити плаћен, нарочито када је фудбал у питању. У нашем фудбалу има много корупције и о томе нико не прича. А ја пошто причам онда сам персона нон грата. Када би држава кренула да чисти спорт, гарантујем да би пала влада“, оценио је Поледица.

Он је оценио да „нико нормалан у Србији не би купио фудбалски клуб када би дошло до приватизације“.

У Србији је политика дубоко умешана у спорт: Мирко Поледица

„Њима би клубови, као у Румунији, служили за прање пара. Kада оперу паре, клубове угасе“, казао је Поледица и додао да се у Србији „поједини клубови финансирају из нелегалних извора“.

„Тамо где закони не важе само повежете, иза тога стоји Српска напредна странка. То су радили и ови пре њих. Последњих 30 година ту се ништа није мењало. И то је основни проблем“, рекао је Поледица.