„ЦПЦ нема довољно свештеника, па док их не примимо у службу, могу католици и протестанти да служе у храмовима“: Мираш у Загребу поново напао СПЦ

Дедеић је изјавио да „Црногорска православна црква“ нема довољан број свештеника за евентуалну примену популарног Безакона и да се тај број креће између 20 и 25.

довољан број свештеника
Фото: Youtube printscreen

Један од најновијих бисера распопа Мираша Дедеића, у интервјуу датом Хрватској радиотелевизији, тиче се управо његовог раскошног непознавања православне догме и уопште функционисања верских заједница.

Наиме, Дедеић је изјавио да „Црногорска православна црква“ нема довољан број свештеника за евентуалну примену популарног Безакона и да се тај број креће између 20 и 25 – чиме смо остали у дилеми да ли је 20 или 25, и у ком статусу егзистира тих дискутабилних 4 до 5 „свештеника“, и да ли су примљени на основу уговора о делу на јавном конкурсу или по препоруци. Међутим, Дедеић проналази соломонско решење, предлажући да, док не приме у „службу“ довољан број „свештеника“, у међувремену настали временски вакуум у храмовима буде испуњен римокатоличким, англиканским или протестантским службама.

Такође, Дедеић није пропустио прилику да се у сред Загреба окоми на Српску православну цркву, истичући да је величанствена прослава осам векова СПЦ неутемељена, истичући омиљену режимску флоскулу о ниподаштавању Црне Горе.

Подсетимо,  Дедеић је недавно такође рекао да у Црној Гори лако може доћи до грађанског рата, уз оцену да су „Срби реметилачки фактор на Балкану и да би требало мало да се спусте на земљу, јер више нема велике Србије“.

мираш

Гостујући на загребачкој телевизији 31, он је, наиме, рекао да је „новац Српске православне цркве, извучен из Црне Горе, коришћен за финансирање бега српских ратних злочинаца од Хашког суда. Према његовим речима, неки од њих су се скривали у манастирима под управом СПЦ у Црној Гори, па чак и у Острогу“.

Коментаришући Закон о слободи вероисповести, он је казао да је црквена имовина власништво црногорске државе, којој се сада враћа.

Говорећи о дешавањима у Сребреници, Дедеић је рекао да је „то био стопостотни геноцид, али мањи од геноцида који је Србија урадила у Црној Гори 1918. и 1920. године“.

„Да не мисле ту имовину да дају на коришћење Црногорској православној цркви, не би је ни враћали. Од 600 цркава и манастира ми немамо ниједну, све је окупирала српска црква, којој и није стало до цркава и манастира, већ до рушења власти у Црној Гори“, оценио је Дедеић.

Додао је да би у Црној Гори лако могло доћи до грађанског рата ако одредбе тог закона не би биле примењене.

„За Српску православну цркву Црна Гора није држава, него српска покрајина, а Црногорци су Срби, али ту су се преварили“ поручио је Дедеић.

Он је оспорио и недавну прославу 800. годишњице аутокефалности Српске православне цркве, рекавши да то није истина.

огорчени мирашевци
Мираш Дедеић

„Српска православна црква постоји, постоје и верујући људи, али без томоса, кога нема до Берлинског конгреса. Касније је добила други томос и присајединила Црну Гору и остале православне цркве у једну и за то је платила цариградском патријарху милион и по златних швајцарских франака“, рекао је Дедеић.

ИН4С

1 коментар

Comments are closed.