Албанија понудила да финансира Приштину: Контра Србији, лобирају за признање

Вршилац дужности МСП Албаније предложио је Приштини да заједничким средствима покрену кампању признавања једнострано проглашене косовске државе.

албанија

Вршилац дужности министра за спољне и европске послове Албаније Гент Цакај изјавио је да је предложио Приштини да заједничким финансијским средствима покрену кампању признавања једнострано проглашене косовске државе.

Како је пренела приштинска Газета експрес, Цакај је рекао да је шефу косовске дипломатије Глауку Коњуфци предложио да потпишу споразум и предузму заједничко лобирање за признавање тзв. косовске државе.

Предложио је, каже, да на предстојећој седницији приштинске и Владе Албаније у Скадру буду потписана два споразума: о подели трошкова у кампањи лобирања и други, који би се тицао преноса искуства у процесу европских интеграција.

Цакај је, иначе, Албанац са Косова, који у влади албанског премијера Едија Раме врши дужност министра спољних и европских послова.

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи изјавио је данас да је Цакај том идејом унео нову наду и динамику у тренутку, како је рекао, „консолидације земље“.

Тачи је, преноси приштинска Газета експрес, рекао да му је Цакај поверио да је „Косово једна од његових дужности и обавеза од првог дана рада у министарству спољних послова Албаније“.

После разговора, Тачи је захвалио Цакају, који му је рекао да где год да представља Албанију, и то чини и за тзв. Косово.

Цакај је данас први пут у посети Приштини.

Експрес подсећа да је Цакај заслужан за формирање коалиције албанских странака из трију општина југа централне Србије на предстојећим парламентарним изборима.

Танјуг