Грчко острво које је одувек било „држава за себе“: Зашто је летовање овде скроз другачије искуство?

Свима који су били на Криту је јасно колико је ово острво другачије од свега што се може видети.

крит
Фото: Илустрација

Не само да се налази на високом петом месту по величини у целом Медитерану, него је острво Крит највеће и на територији целе Грчке. Осим по Минојској цивилизацији, која се сматра једном од најстаријих на европском тлу, острво је познато и по специфичности мештана, који се у одређеној мери разликују од Грка из осталих делова земље.

На четири округа се дели целокупна територија овог острва. А изузев територије главног града, Ираклиона, окрузи обухватају и градове Хању, Ласити и Ретимно.

Укупна површина острва је око 8.330 квадратних километара, а насељава га око 650 хиљада људи. Из тог разлога се за Крит често наводи и да је најмногољудније острво у целој Грчкој.

Историја Крита

Управо се на овом грчком острву, 3000. године пре наше ере развила чувена Минојска цивилизација, која се сматра најстаријом на територији читаве Европе. Касније острво освајају друга архаична племена, Римљани, Византија и многи други освајачи.

Ипак, освајање Венеције је оставило, чини се, највише трага на овом острву. Безмало су Млечани, који су Критом владали неколико векова у више наврата, дали свој печат и савременом Криту на одређени начин.

Касније острво заузимају турске снаге, а после геноцида над Грцима у подручју Понта и Мале Азије, многи уточиште успевају да пронађу и на највећем грчком острву.

Зашто је Крит другачији?

Традиционална критска музика, мандолина и лира, плесови који су карактеристични само за Крит су све разлози да се упознате са овим грчким острвом. А списку занимљивости треба додати и критску кухињу, која је у најмању руку специфична, а истовремено и веома укусна.

Присуство аутохтоне сорте маслина, али и несумњив квалитет земљишта су учинили да се критско маслиново уље сматра једним од најквалитетнијих у целој Грчкој. Чак слободно можемо рећи да може стајати раме уз раме са уљима са Пелопонеза, а чији квалитет не сме да буде доведен у питање.

Чини се да су Крићани успели у највећој могућој мери да очувају традицију. Зато није чудно што још увек у неким критским селима постоје обичаји, који се и дан данас поштују, а чији корени сежу далеко у прошлост. Посебно се повезаност са традицијом може уочити у време божићних, односно новогодишњих празника, као и у време Ускрса.

Крвна освета

Традиција се на Криту изузетно поштује. Али нажалост, све то има и одређене негативне стране. Посебно се то огледа у чињеници, са којом многи нису упознати, а односи се на такозвану крвну освету. Нажалост, то је Крићанима у крви, тако да подразумева да ће смрт брата, сестре или родитеља, односно других блиских људи, бити “освећена” на тај начин. Ипак, на сву срећу, иако се тај не тако добар обичај до данас одржао, онда је то у већини случајева међу Крићанима, који живе у селима на острву.

Подразумева се да све то уопште не може негативно да се одрази на број туриста из целог света, будући да доступни подаци показују да острво посећује све више њих из године у годину.

Ако сте имали срећу да летујете на Криту, у ком месту се боравили? Ако нисте, које бисте летовалиште желели да посетите када будете имали прилику?

А.Б, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.