Словенија зауставила увођење 5Г технологије

Влада Словеније скинула је с дневног реда Стратегију регулаторне Агенције за комуникацијска омрежја и услуге (AKOS) о додели спектра фреквенција за 5Г и тиме зауставила увођење ове технологије у Словенију.

5Г технологија
Фото: Илустрација

То је урађено на предлог министра јавне управе Словеније Рудија Медведа који је за словеначке медије изјавио да су питања о штетности 5Г технологије су легитимна.

Словенија је и прва земља у свету која је Уставом заштитила воду као људско право и јавно добро и тиме осигурала да њени извори питке воде, као будући можда најважнији стратешки ресурс, остану национално добро.

Одлагањем расправе о одобрењу спектра фреквенција за 5Г, док се не истраже деловање ове технологије на људе и околину, направљен је корак више у заштити здравља и очувања природе.

У Словенији постоји више јаких еко удружења која се залажу за људима пријатељске технологије. Влада очигледно уважава њихов став да је, без обзира на могуће притиске корпоративних сектора и ЕУ администрације, важније предузети одговарајуће мере како развој и напредак не би угрозили људско здравље и природу.

5Г технологија
Фото: Илустрација

Словенија није једина која је одложила увођење 5Г технологије, како преноси Хрватско удружење за заштиту од електромагнетског зрачења, то је урадила и Швајцарска.

Швајцарска национална агенција за заштиту околиша (BAFU) послала је писмо свим кантоналним владама крајем јануара, у којем је навела да се систем мора прилагодити тако да радијација остане испод дозвољеног нивоа. Препоруком да зрачење мора остати у границама дозвољеног нивоа практично је 5 Г заустављена, јер су швајцарске границе зрачења биле прениске за рад 5Г мрежа, а Парламент је у почетку одбио да повећа њихов ниво.

Регион Брисела је такође зауставио увођење 5Г, као и подизање доњих граница зрачења.

С. Ступарушић, Политика