Маргетић: Kако функционише српско – хрватски политички картел?! (ВИДЕО)

Хрватски истраживачки новинар Домагој Маргетић гостујући у емисији „Скенирање“ у продукцији ХелмКаста објаснио је како функционише српско –хрватски политички картел и како су српске опљачкане паре у ратним условима деведесетих док су гинули балкански народи, чуване у Дубровачкој банци.

домагој маргетић
Домагој Маргетић

„Пре неколико година сам добио досије Дубровачке банке, та афера је била отворена још за време док је Фрањо Туђман био жив, али је брзо затворена и завршена неким получудним ослобађајућим пресудама. Имао сам цео досије, истраживао га и о томе разговарао са бившим председником управе те банке Невеном Бараћем. Он је за време Југославије седамдесетих година био генерални директор Привредне банке Загреб и учествовао у раду Удружене банке Југославије. Ту је сарађивао са Слободаном Милошевићем. Милошевић је, по Бараћевим речима, направио политички договор са Загребом да део рачуна српских фирми који су били тајни иде преко Хрватске. Сам Милошевић је изабрао Дубровачку банку, а Туђман је то одобрио. Милошевић је од раније веровао Бараћу да овај неће манипулисати што се показало тачним. Та сарадња је све време рата деведесетих функционисала“, рекао је Маргетић.

Он је додао да је Милошевић до краја деведесетих година, до самог слома Дубровачке банке у њој држао тајне рачуне Републике Србије.

„Оно што је највећи црњак, трају ратна деловања, Милошевић и Туђман заједно послују преко Дубровачке банке, а Бараћ целу ту операцију држи под контролом и управља Милошевићевим новцем, по његовој пуномоћи“, навео је Маргетић.

Он је оценио да и данас „све балканске економије функционишу на опљачканим парама“.

„Зато се то не дира, јер је то превелики залогај. Kо ће то да истражи? Не знам ко би то у Хрватској и Србији, а и у Босни решавао. Нико од њих неће да истражује и затвара саме себе. Нико од ових власти неће одобрити да се то истражи. Достављао сам доказе и српским и хрватским властима, али на те доказе нико није реаговао“, казао је Маргетић.

домагој маргетић

Он је рекао да су све власти на Балкану 10 година провеле у пљачки, убијању и рушењу, а да су наредних 20 година до данас проводили у подели ратног плена и заштити опљачканог.

Маргетић је говорио о збирци уметничких дела у хрватском музеју „Мимара“ која је како је рекао, једна од највреднијих збирки на просторима бивше Југославије, а истраживањем је доказао да су то дела из Герингове збирке.

„То је скривано у Хрватској још од 1943. године, а не како је нама презентовано да су стизале као донације седамдесетих и осамдесетих. Део те збирке је неспорно настао на пљачки уметнина коју су спроводили нацисти у Другом светском рату и то је на неки начин наставак ратних злочина“, оценио је Маргетић.

Он је додао да „Хрватска ни данас није рашчистила са тим делом прошлости и скрива одакле су уметничка дела“.

Маргетић је о свему овоме писао у допуњеном издању своје књиге „Kрваве балканске милијарде“.

Аутор и водитељ емисије „Скенирање“ је Оливера Миливојчевић.