Хрватски „Индекс“: Вучић у пандемији коронавируса Србију води у пропаст

0

Интересантну анализу новинара загребачког портала о начину на који се власт у Србији носи с тзв. пандемијом корона вируса преносимо у неизмењеном виду.

Фото: screenshot, Срђан Илић /PIXSELL/ YouTube

*****

У недјељу у 21 сат на србијанској телевизији Пинк, која функционира као пропагандни строј србијанског предсједника Александра Вучића и његова режима, као гости у talk show-у су се појавили премијерка Ана Брнабић, епидемиолог др. Предраг Кон и пулмолог др. Бранимир Несторовић.

Била је то још једна епизода хорор сапунице у коју се претворила пандемија коронавируса у сусједној држави: Кон је исцрпљено пиљио у празнину, Брнабић се губила у метафорама о бунарима и тунелима, а Несторовић је незаустављиво говорио о свему и свачему, потврђујући још једном да га одговорни медији уопће не би смјели позивати у госте, а одговорна власт конзултирати.

Вучић и сурадници нису у стању управљати суставом

Било је мучно гледати ту за здрави разум и достојанство човјека увјерљиву пропаганду, на коју Вучић и његови најближи сурадници усред пандемије троше више времена него на борбу против ширења коронавируса. Истовремено је то била савршена илустрација зашто је Србија тако спектакуларно подбацила у заустављању ширења заразе те зашто је у њој већ више од двије тисуће тестовима потврђених заражених и шездесетак умрлих.

Александар Вучић око себе у овој изванредној ситуацији није успио окупити тим компетентних стручњака, ни када је ријеч о здравственом аспекту пандемије, а још мање када је ријеч о људима који су у овој досад незабиљеженој ситуацији способни учинковито управљати државним суставом. Проблем наравно нису само Вучићеви сурадници, него и он сам, јер се још једном показало да предсједник Србије не располаже капацитетима за које је увјерен да има, а и да је Суперман, то није довољно да се успјешно организира борба државног апарата против коронавируса, а ни да се грађане мотивира на солидарно понашање и придржавање правила.

Све је почело скандалозном пресицом крајем вељаче

Додатни је проблем што Вучић својим континуираним вербалним испадима, пријетњама, глуматањем и самохвалом грађанима Србије константно шаље контрадикторне поруке те производи панику које у много случајева уопће не би било да предсједник опет није извалио некакву глупост.

Трагедија Србије је започела крајем вељаче, када је Вучић сазвао конференцију за медије на коју је довео и Несторовића, који се већ тада прославио понашањем које си један озбиљан стручњак у јавности не смије допустити.

Несторовић је коронавирус назвао “најсмјешнијим вирусом у повијести” те своје сумануто излагање окрунио сада већ антологијском изјавом: “Жене, слободно одите у шопинг у Италију, тамо су сада највећи попусти, штити вас естроген.” Док је тако безбрижно лупетао, Несторовић је умирао од смијеха, а и Вучић који је у том тренутку стајао иза њега. Министар здравства Златибор Лончар је пак изјавио да је “коронавирус доста слабији од обичне грипе”.

Било је то 26. вељаче, а у том тренутку су дијелови Ломбардије већ били под карантеном, Талијани су масовно одлазили у панични шопинг, а талијански лијечници схваћали да се суочавају с нечиме дотад незамисливим. Потврђених случајева заразе је у Италији било око 400.

Док се Хрватска припремала, Вучић је умирао од смијеха на сексистичке форе

Хрватска се већ увелике спремала на оно што слиједи док се Вучић смијао Несторовићевим сексистичким пошалицама и водио његовим шарлатанским процјенама. Даље је све ишло низбрдо за Србију и њене грађане.

Све што је од тада до данас Вучић учинио била је серија мањих или већих промашаја и пропуста, од којих су неки директно довели до поспјешивања ширења заразе.

Отприлике два тједна након скандалозне конференције за медије с Несторовићем Вучић је промијенио плочу и кренуо с апокалиптичном реториком, успут тврдећи да коронавирус нитко није назвао “најсмјешнијим вирусом у повијести”. Предсједник Србије дефинитивно није први државни лидер који је подцијенио опасност коју представља коронавирус, али се зато већ тједнима с америчким предсједником Доналдом Трумпом натјече у томе тко ће катастрофалније за животе и здравље својих грађана управљати насталом кризом.

Главни ширитељ панике и каоса у Србији је предсједник државе

Вучићеве вербалне акробације од краја вељаче до краја ожујка маестрално је сажео сатиричар Зоран Кесић у својој емисији 24 минута.

Предсједник Србије је пандемију у међувремену првенствено искористио за увођење изванредног стања у Србији, суспензију рада парламента и преузимање још веће моћи у властитим рукама. Истовремено је кренуо психолошко-полицијски терор над грађанима Србије кроз комбинацију свакодневних јавних иступа и драконских мјера ad hoc укидања грађанских слобода, а без неке јасне стратегије борбе против заразе.

Вучићеве свакодневне јавне иступе с временом постаје немогуће пратити ако се жели задржати здрав разум, с обзиром на то да предсједник Србије стално некоме пријети, држи сулуде монологе, плаче, дахће, стење, лупета све и свашта. Умјесто да се покаже лидером каквим се сматра, Вучић се исказао као главни ширитељ панике и каоса у Србији, примјерице својом најавом да ће одједном увести 24-дневни полицијски сат у цијелој земљи, што је онда изазвало стампедо грађана према супермаркетима, јер је Вучић устврдио да грађани више неће смјети ићи у куповину.

Суђења преко Скајпа?!

Да ствар буде још луђа, грађанин Србије који је дан послије Вучићеве изјаве на Фејсбуку оставио статус у којем најављује да се уводи 24-сатни полицијски сат је експресно ухапшен због ширења панике. Уведена су и скандалозна суђења преко Скајпа, а на једном од њих је један грађанин због кршења мјере самоизолације по хитном поступку осуђен на три године затвора. Поновимо то још једном: човјек је преко Скајпа осуђен на три године затвора!

У једном чланку је премало простора за све Вучићеве испаде протеклих тједана, но свакако вриједи споменути како је у једној од напада логореје признао да је лагао Њемачкој о броју респиратора које Србија има како би покушао набавити више, али су они који су инзистирали да се јавно објави точан број респиратора осујетили његов сулуди план. Ту су и бизарне пропаганде акције захваљивања Кини, које укључују и да Вучић особно на аеродрому дочекује авион с медицинским потрепштинама с Далеког истока, као да предсједник државе нема паметније посла усред пандемије.

Поткапацитираност кадрова Вучићеве владајуће странке

Коронавирус је разоткрио и разореност институција у Србији, као и колосалну поткапацитираност кадрова његовог владајућег СНС-а да се носе с овом недвојбено изазовном ситуацијом. За разлику од хрватског премијера Андреја Пленковића, који се може ослонити на искусне апаратчике попут министра унутарњих послова Давора Божиновића, који је занат управљања суставом учио још у социјализму, Вучић је окружен скоројевићима, фалсификаторима докторских дисертација и алумнима Мегатренда, ноторног приватног свеучилишта познатог по штанцању и велепродаји диплома.

Почињене су и бројне пацерске погрешке, попут тога да се коронавирусом заразио цијели гарнизон војске Србије који је судјеловао у организирању карантена за грађане Србије које су се враћали из иноземства. То се могло догодити само ако војници нису имали одговарајућу заштитну опрему или се нису придржавали потребних протокола, а обоје је катастрофа због које би у нормалној држави министар обране Александар Вулин одмах поднио оставку.

Скандалозно ухићење новинарке која је писала о недостатку медицинске опреме

Србија не успијева провести ни најбаналније епидемиолошке мјере, чега је најновији примјер масовно ширење заразе у болници на београдском Дедињу: и даље не умију утврдити како је коронавирус уопће ушао у болницу и како се тако проширио.

У цијелом том каосу Вучић и премијерка Брнабић изводе скоро па свакодневне игроказе који вријеђају интелигенцију грађана.

Тога је можда најбољи примјер скандалозно ухићење новинарке Ане Лалић, која је писала о недостатку опреме у новосадској болници. Ухићење је изведено на темељу одлуке Владе Србије, дакле формално премијерке Ане Брнабић, док је Вучић у јавности нарицао о томе да је молио Брнабић да ту одлуку повуче.

Као да је све то ишло мимо њега и као да се иначе не буса у прса својом апсолутном доминацијом над сваким аспектом живота у Србији. На крају је Брнабић одлуку повукла на тражење “шефа”, како је рекла. Након тога се бацила на важан задатак показивања јавности фотографија Вучићеве дјеце како волонтирају.

Немогуће је побројити све начине на које Вучић и његова свита истовремено тероризирају грађане Србије и подбацују у борби против ширења заразе, но парадигматски примјер тога је свакако ступидни др. Несторовић, који и даље хода по режимским телевизијама и незаустављиво просипа лажи и глупости. Синоћ је тако Несторовић био на Хепи ТВ-у те муљао о томе да је он својим глупаријама с краја вељаче заправо желио спријечити панику у Србији. Изјавио је и неколико пута “Ја нисам дебил”, што је реченица коју никад не би изговорио нетко тко није дебил.

И док се у другим еуропским државама, које су реагирале на вријеме и с компетенцијом, полако почиње размишљати о тренутку када ће имати смисла поступно попуштати мјере заштите, Србији тек слиједи катастрофа.

И даље без јасне стратегије

Вучић ни након више од три тједна откако је коначно схватио размјере опасности није успио организирати функционалан сустав, него се све и даље ради хо-рук и без јасне стратегије. Питање је схваћају ли грађани Србије да их актуални предсједник својим поремећеним понашањем и каотичном политиком у пандемији коронавируса води у пропаст, и могу ли се томе икако супротставити.

У сваком случају, јасно је да се Србија у овом тренутку суочава с једном пријетњом која је опаснија од ковида-19. Та пријетња се зове Александар Вучић.

Гордан Духачек, Индекс.хр

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.