Вучић: Надам се да ћемо укинути ванредно стање до краја месеца, једва чекам

0

Председника Вучић који се тренутно налази у Нишу, је у свом обраћању рекао да се нада да ће ванредно стање у Србији бити укинуто до краја априла.

ванредно стање
Фото: Танјуг Youtube printscreen

Према речима председника, од самог почетка Ниш је био на удару коронавируса, али је сигуран да ће одговорношћу успети да га победе.

„Дошао сам као председник да кажем народу свих округа и народу у Нишу да је држава уз њих“, каже председник.

Прексиноћ је стигло 5, јутрос 4, што је укупно 29 респиратора у Нишу.

Донета је одлука да због експоненцијалног раста броја заражених у Пчињском округу болница у Лесковцу постаје ковид болница, као и комплетна зграда Кличичког центра Ниш осим Ургентног центра

„И овако су наши капацитети на измаку, немамо више болница, није лако пронаћи ни смештај и зато молим људе да не замере када им се каже да се иде на неко место, а не на оно где би желели“, рекао је председник у Нишу и додао да су одређени додатни објакти који би примали најлакше пацијенте, јер је „Чаир“ пун.

„На крају ћемо припремити и нишку касарну и хотел Наис, и друге хотеле за њих.“

Наводи да је наредних 10 дана кључно.

„До 20. априла мислим да се решава наша судбина према вирусу и зато је потребна дисцпилина“, каже председник.

У наредних неколико дана Србија ће бити у стању да направи 50.00 кутија лека који личи на хлорокин.

„У свој овој несрећи срећан сам што смо успели да направимо модеран Клинички центар“, каже председник објашњавајући да би без тога била „катаклизма“.

Следећи проблем на који председник жели да укаже, и најављује да ће се тим проблемом све више бавити, јесте економија.

Како наводи, 9.000 кутија хлорокина пронађено је у једном Клиничком центру, док у неким здрватсвтвеним установама овог лека нема уопште.

„Проследите то у сваки дом здравља, дајте да лечимо људе, са једном кутијом можемо 4 до 5 пацијената да обезбедимо“, каже председник.

Наводи и да се нада да ћемо победити „ово зло“ и да ћемо бити поносни. Посебно се захвалио медицинским радницима који су најтежи посао примили на себе.

„Хвала и онима који су нагло повредили лигаменте и мали прст на левој руци и чекали да траже боловање. Чекаћемо да се врате са боловања“, каже, али и додаје да ће оне најхрабрије одликовати на Видовдан.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао да се налазимо у тешкој недељи, али ће све до Васкрса расти број оболелих и умрлих.

„После васкрса прогноза је да ће почети да опада број оболелих, и онда ћемо до краја априла имати пад“, каже Тиодоровић.

Наводи да је у овом тренутку неопоходна гвоздена дисциплина, а оно што грађани могу да пруже као свој допринос јесте да се придржавају свих мера које су предложене.

„Ових 14 дана да будемо дисциплиновани, да схватимо да ово није питање демократије него питање цивилизације. Ако пратимо шта се око нас догађа, неопходно је да схватимо да смо избегли италијански сценарио, имамо српски“, каже Тиодоровић који сматра да смо успели да одржимо епидемиолошку криву, иако је кренула узлазно.

На питање како коментарише писање хрватских медија против њега самог и војске, Вучић наводи да му не смета.

„То је за мене похвала, да будем искрен, зато што први пут после много децнија, да не кажем векова, Србија брже напредује од Хрватске“, каже председник Вучић и додаје:

„Рекао сам за 10 година да ћемо их престићи, сад вам кажем да ћемо за седам или осам. Мржњу разумем, не оправдавам је“.

На питање о писању медија о здравственом стању његовог сина, председник додаје да када је имао здравтсвених проблема није желео да обавести јавност, али је после тога схватио да је важно обавестити људе да је његов син од 22 године заражен.

„Више ни реч нисам рекао, једно што се надам да ћу дочекати да дође на Сајам, после Сајма ће отићи кући. Надам се“, каже председник и наводи да ће бити тестиран ако лекари буду сматрали да је потребно.

Тражио је и од новинара да лекаре више не питају за њега.

„Дођите и питајте мене. Мене не можете да победите“, каже председник.

Како наводи, он је одговоран човек и разговарао је са др Гораном Стевановићем када је сазнао да му је син заражен.

„Само се пустите да сам бринем своје бриге и немојте да бринете за мене, молим вас, јер знам да никада нисте бринули“, каже председник.

„Видео сам сина, волим га бескрајно и нећу да вам се правдам, али био сам на удаљености“, објашњава.

На питање да ли је обилажење градова и одношење респиратора кампања, он позива политичке противнике да ураде исто макар било и кампања.

Наводи и да би било питање да ли би Ниш преживео да Клинички центар није изграђен и још и додаје да је „наше да као држава покушамо да урадимо све да подигнемо економију, а пре тога сачувамо животе“.

„Надам се да ћемо бити у позицији да укинемо ванредно стање до краја месеца и једва чекам“, наводи на крају председник објашњавајући да то ипак нису његове прогнозе, него нада.

Уручено је 9 клиничких и 20 мобилних респиратора

Председник Србије Александар Вучић уручио је 9 клиничких и 20 мобилних респиратора у Нишу, као и велики број маски и друге медицинске опреме.

Председника су у Нишу дочекали градоначелник Дарко Булатовић, члан Кризног штаба епидемиолог Бранислав Тиодоровић и директор КЦ Ниш Зоран Радовановић.

Према речима председника, са данас допремљеном помоћи има довољно опреме за цео југ Србије, „да се покрије“.

„Не чинимо ово само за Ниш, немојте да вам ово стоји као лекови у Крагујевцу, него да одмах пошаљете опрему у Лесковац, Врање, Пирот, Топлицу, да и њихове болнице имају све што треба“, рекао је Вучић.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић додаје да се сада поштују мере много боље него на почетку, и то се по резултатима види, али, како наводи, још увек је потребна гвоздена дисциплина, да „изгурамо“ следећу недељу и онда ћемо бити „близу “зелене гране'“.

Током уручења опреме председник Вучић је рекао и да је највећи проблем смештај људи, као и да је неопходно направити нови Клилнички центар као ковид болницу.

Уручено је 9 клиничких и 20 мобилних респиратора.

„Велики је проблем набављати нове респираторе“, каже председник и за Нишлије додаје: „Овде је јуначки народ увек био“.

Вучић се после уручења састао и и с представницима локалне самоуправе, Клиничког центра Ниш и других здравствених институција.

 

View this post on Instagram

 

„Ovde je uvek bio junački narod! Zdravlje ljudi nam je najvažnije. U Nišu se prvi rezultati disciplinovanog i odgovornog ponašanja vide, potrebno je da tako i nastavimo. Ovim pokazujemo kolika je naša briga za Niš, za jug Srbije i da smo uz svoj narod. Zahvalan sam lekarima i svim ljudima koji rade veliki posao, sve najhrabrije ću odlikovati, vanredno na Vidovdan. Zahvalan sam svim ljudima koji se ponašaju odgovorno. Siguran sam da ćemo da pobedimo i da ćemo jednoga dana da se ponosimo kako smo ovo uradili.“ – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Nišu veliki broj maski, invazivnih i neinvazivnih respiratora i druge medicinske opreme.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Б92

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.