Американац који обожава нашу земљу добио српско држављанство: „Сад сам поносни Србин“ (ВИДЕО) (ФОТО)

Американац Чарлс Катер који годинама живи у Србији и обожава нашу земљу постао је српски држављанин.

Чарлс Катер
Чарлс Катер / Фото: Фејсбук

Влада Србије одобрила је држављанство Србије држављанину САД Чарлсу Катеру који је многима познат као промотер наше земље на друштвеним мрежама где не кријући хвали све што је српско.

Он је на свом Јутјуб каналу објавио снимак на којем је најпре пољубио српски пасош, а онда рекао да је ово прво његово јутро као српског држављанина.

„Сада могу да гласам, купујем некретнине, идем у Русију, Кину и Кубу без визе… мој живот је сада 100 пута бољи, али главни разлог што сам желео овај пасош је због поноса. Ја сам тренутно најпоносниј власник српског пасоша у овој земљи“, рекао је он на снимку.

Катер је написао: „Трајало је 10 година, али се коначно десило! Влада Србије ми је дала држављанство као „почасном грађанину“. Сад сам поносни Србин“.

На Фејсбуку је објавио фотографију америчког и српског пасоша, уз опис: „Званично је“.

Он је у Србију дошао 2010. године после свађе са једним Србином преко друштвене мреже на страници „Ја мрзим Америку“. На крају расправе Србин му је рекао да дође и да се сам увери и Чарлс је то учинио. После неколико посета одлучио је да се пресели у Србију и сада је стациониран у Новом Саду.

После много видео снимака и фотографија у којима странцима објашњава предности живота у Србији, велику пажњу јавности заокупила је његова објава из 2018. године поводом годишњице НАТО бомбардовања наше земље.

У тексту који је поставио на свом Фејсбук профилу овај Американац је тада подсетио велики број својих пријатеља и пратилаца на тој друштвеној мрежи да је 24. марта почело бомбардовнање Србије од стране земаља чланица Северноатлантске алијансе.

„Пре 19 година, Клинтон, Блер и НАТО прекршили су међународно право отпочевши своју тромесечну кампању бомбардовања српског народа. Уништили су скоро сваки мост у земљи, многе фабрике, неколико болница, путнички воз, електричне централе, кинеску амбасаду, зграду РТС-а и бројне стамбене зграде“, написао је Катер.

„Нелегално бомбардовање убило је 2.500 невиних људи, жена и деце. Осакатило је економију и натерало многе да напусте своју земљу. Веома је лоше то што се велике западне силе неће наћи пред међународним судовима због кршења међународног права.“

„Овај Американац, који живи у Србији, желео би да се поводом годишњице извини српском народу. Извињавам се због нелегалних поступака које је моја земља починила вашој земљи и вашем народу. Молим се за то да кривци једног дана буду принуђени да одговарају пред судом за своје нечасне и одвратне злочине против вашег народа… а и против мог народа, такође“, истакао је Катер.

„Живим са, радим са, дружим се са, борим се са, плачем са, славим са Србима свакога дана последњих осам година. За вас ће увек бити места у мом срцу“, написао је Чарлс Катер, завршивши своју поруку на српском језику, речима: „Волим вас, Срби!“

Б92