Историја оглашавања у Србији: Ево када је у српским медијима објављена прва реклама

Прве новине на српском језику објављене су у 18. веку, прецизније 14. марта 1791. године. Биле су то новине под називом „Сербскија повседневнија новини“ и штампали су их у Бечу Грци, браћа Пуљо.

Први огласи штампани за говорнике нашег језика штампали су се баш у овим новинама под ознаком „известија“ од самог почетка излажења листа, док се за први комерцијални оглас сматра оглас који је објављен 30. децембра 1791. године, а у коме се нудио на продају црквени календар за 20 круна. Оглашивач је нагласио да се за веће наручене количине календара добија попуст.

Штампа у Србији

Прве новине штампане у Србији, на народном српском језику, су „Новине Србске“ и излазиле су у Крагујевцу од 1834. године под уредништвом Димитрија Давидовића, а од 1835. до 1843. у Београду. Лист од 1843. до 1914. године излази под називом „Српске новине“.

С појавом прве штампе у Србији, појавиле су се и рекламе, па се тако већ у првом броју од 5. јануара 1834. године налази тзв. „објављеније“ у коме се представља овај лист, наводи се да ће излазити недељом, која је цена, које теме ће покривати и слично.

Први комерцијални оглас у Србији

Иако је први оглас у Србији објављен у првом броју листа „Новине Србске“, њега је објавило уредништво и не може се сматрати класичним закупом медијског простора. Прва реклама објављена је у трећем броју и садржала је информацију о извученим бројевима на лутрији и о следећем извлачењу, али како не позива директно на куповину лутрије, може се рећи да је ово више била нека врста пи-ар чланка. За први оглас у Србији, у правом смислу те речи, сматра се оглас објављен 9. марта 1834. године, у десетом броју овог листа. У огласу је наведено да се „у Београду код Глигорија Возаровића, књиговесца и књигопродавца, може добити Немачка граматика по цени од 4 цванцига“.

На самом почетку оглашавања у српским новинама појављивали су се искључиво текстуални мали огласи, а касније су били украшени и одговарајућим илустрацијама, како би привукли пажњу читалаца. Од почетка 20. века могли су да се виде и огласи у пуном колору, а један од првих таквих огласа је објавила Вајфертова пивара 1902. године.

Промоција домаће привреде

Од почетка 20. века па до Првог светског рата, све већи број фабриканата и трговаца препознао је значај оглашавања у дневној штампи, која је практично била једино средство информисања грађана у том периоду. У то време, странице намењене оглашавању пунили су осигуравајуће куће, банке и произвођачи алкохолних пића, а могло је да се нађе и много тада иновативних производа за одржавање личне хигијене, модних производа и слично.

Како се у штампи појављивало све више огласа за иностране производе, међу локалним фабрикантима и трговцима је постојала иницијатива за промоцију српских производа, па тако код одређених огласа можемо да видимо натпис „Помагањем српске индустрије помажемо економско, а тиме и културно напредовање Србије и српства“.

Период између два светска рата може се сматрати златним добом оглашавања у Србији и Југославији, а поред оглашавања у дневној штампи, покренута су и два листа који су били специјализовани за оглашавање: „Реклама: лист за оглашавање“ и „Реклама Банат: недељни лист за огласе и рекламе“.

Економска пропаганда

Иако је још крајем четрдесетих година двадесетог века напуштен систем централно-планског управљања привредом, новим комунистичким властима је била потребна читава деценија да схвате значај маркетинга.

Нове власти сматрале су да је циљ рекламе „извикивање“ производа, па је маркетинг у Југославији називан економском (привредном) пропагандом јер се сматрало да је то једини начин на који ће потрошачи добити праву информацију о одређеном производу.

Оглашавање у 21. веку

Многе ствари су се промениле појавом и развојем интернета. Може се рећи да је маркетинг постао део свакодневног живота, па тако, поред великих компанија које закупљују банере на сајтовима, шансу да се лако огласе имају и обични грађани путем специјализованих интернет огласника.

Један од најбржих и најефикаснијих начина постављања малих огласа је слањем СМС поруке, а мали оглас се у року од неколико секунди појављује на сајту smsoglasi.rs. Оглас се поставља слањем СМС поруке на 3338, тако што ћете уписати OGL, текст вашег огласа, место из ког шаљете и само и искључиво број са кога шаљете. Цена поруке је 55 динара плус цена обичне поруке, по ценовнику вашег мобилног оператера.

Хронограф