Историја оглашавања у Србији: Ево када је у српским медијима објављена прва реклама

Прве новине на српском језику објављене су у 18. веку, прецизније 14. марта 1791. године. Биле су то новине под називом „Сербскија повседневнија новини“ и штампали су их у Бечу Грци, браћа Пуљо.

Први огласи штампани за говорнике нашег језика штампали су се баш у овим новинама под ознаком „известија“ од самог почетка излажења листа, док се за први комерцијални оглас сматра оглас који је објављен 30. децембра 1791. године, а у коме се нудио на продају црквени календар за 20 круна. Оглашивач је нагласио да се за веће наручене количине календара добија попуст.

Штампа у Србији

Прве новине штампане у Србији, на народном српском језику, су „Новине Србске“ и излазиле су у Крагујевцу од 1834. године под уредништвом Димитрија Давидовића, а од 1835. до 1843. у Београду. Лист од 1843. до 1914. године излази под називом „Српске новине“.

С појавом прве штампе у Србији, појавиле су се и рекламе, па се тако већ у првом броју од 5. јануара 1834. године налази тзв. „објављеније“ у коме се представља овај лист, наводи се да ће излазити недељом, која је цена, које теме ће покривати и слично.

Први комерцијални оглас у Србији

Иако је први оглас у Србији објављен у првом броју листа „Новине Србске“, њега је објавило уредништво и не може се сматрати класичним закупом медијског простора. Прва реклама објављена је у трећем броју и садржала је информацију о извученим бројевима на лутрији и о следећем извлачењу, али како не позива директно на куповину лутрије, може се рећи да је ово више била нека врста пи-ар чланка. За први оглас у Србији, у правом смислу те речи, сматра се оглас објављен 9. марта 1834. године, у десетом броју овог листа. У огласу је наведено да се „у Београду код Глигорија Возаровића, књиговесца и књигопродавца, може добити Немачка граматика по цени од 4 цванцига“.

На самом почетку оглашавања у српским новинама појављивали су се искључиво текстуални мали огласи, а касније су били украшени и одговарајућим илустрацијама, како би привукли пажњу читалаца. Од почетка 20. века могли су да се виде и огласи у пуном колору, а један од првих таквих огласа је објавила Вајфертова пивара 1902. године.

Промоција домаће привреде

Од почетка 20. века па до Првог светског рата, све већи број фабриканата и трговаца препознао је значај оглашавања у дневној штампи, која је практично била једино средство информисања грађана у том периоду. У то време, странице намењене оглашавању пунили су осигуравајуће куће, банке и произвођачи алкохолних пића, а могло је да се нађе и много тада иновативних производа за одржавање личне хигијене, модних производа и слично.

Како се у штампи појављивало све више огласа за иностране производе, међу локалним фабрикантима и трговцима је постојала иницијатива за промоцију српских производа, па тако код одређених огласа можемо да видимо натпис „Помагањем српске индустрије помажемо економско, а тиме и културно напредовање Србије и српства“.

Период између два светска рата може се сматрати златним добом оглашавања у Србији и Југославији, а поред оглашавања у дневној штампи, покренута су и два листа који су били специјализовани за оглашавање: „Реклама: лист за оглашавање“ и „Реклама Банат: недељни лист за огласе и рекламе“.

Економска пропаганда

Иако је још крајем четрдесетих година двадесетог века напуштен систем централно-планског управљања привредом, новим комунистичким властима је била потребна читава деценија да схвате значај маркетинга.

Нове власти сматрале су да је циљ рекламе „извикивање“ производа, па је маркетинг у Југославији називан економском (привредном) пропагандом јер се сматрало да је то једини начин на који ће потрошачи добити праву информацију о одређеном производу.

Оглашавање у 21. веку

Многе ствари су се промениле појавом и развојем интернета. Може се рећи да је маркетинг постао део свакодневног живота, па тако, поред великих компанија које закупљују банере на сајтовима, шансу да се лако огласе имају и обични грађани путем специјализованих интернет огласника.

Један од најбржих и најефикаснијих начина постављања малих огласа је слањем СМС поруке, а мали оглас се у року од неколико секунди појављује на сајту smsoglasi.rs. Оглас се поставља слањем СМС поруке на 3338, тако што ћете уписати OGL, текст вашег огласа, место из ког шаљете и само и искључиво број са кога шаљете. Цена поруке је 55 динара плус цена обичне поруке, по ценовнику вашег мобилног оператера.

Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.