У Нови Пазар као помоћ долазе лекари из БиХ и Турске – Брнабић и Лончар извиждани (ВИДЕО)

НОВИ ПАЗАР – Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић указао је данас на проблем недостатка медицинског кадра у Новом Пазару где је проглашена ванредна ситуација због пораста броја новооболелих од вируса корона и најавио да ће у тај град као помоћ доћи лекари из БиХ.

нови пазар
Нови Пазар / Фото: Танјуг

Он је за ТВ Прва рекао да проблем пораста новоболелих у Новом Пазару, где ће данас доћи и премијерка Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар, није настао због недостатка машина и апарата, него због недостатка људства, те да је у Новом Пазару тренутно један инфектолог на велики број оболелих, а недостају и медицинске сестре.

„Велики број људи се лечио код куће, онда су у кратком временском периоду са упалама плућа у великом броју дошли у болницу, здравствени систем то није могао да поднесе, а посебно што је део лекара био ван строја због болести. Важно је указати и на озбиљност ситуације, али и указати на то да је држава ту и Влада је ту”, рекао је Љајић, јавља Танјуг.

Напоменуо је да је захваљући инвестицијама у протеклих седам, осам година здравствени систем у Новом Пазару бољи него икад, јер се за то време много улагало у Општу болницу у том граду.

Љајић каже да је јуче разговарао са чланом Председништва БиХ Шефиком Џаферовићем који се интересовао за то шта је потребно Новом Пазару, те да је брзо реаговао када му је рекао да недостаје кадар тако да ће у сарадњи са Клиничким центром Сарајево доћи екипа из БиХ, вероватно из Тузле.

„Министар здравља Златибор Лончар је рекао да нема никаквих проблема и да ће издати привремене лиценце. Постоји сарадња и на том нивоу”, рекао је Љајић и навео да кадрови и лекари одређене специјалности, посебно инфектолози и анестезиолози, решавају акутни проблем у Новом Пазару.

Упитан о наводима да је нападнута медицинска екипа у Новом Пазару из Крагујевца, а да МУП није реаговао, Љајић каже да је МУП демантовао, те да је чуо да је породица једног оболелог тражила транспорт за Београд и да је било „повишених речи”.

Лончар и Брнабић у Новом Пазару дочекани звиждуцима и повицима „лопови, лопови“

Премијерка Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар обишли су данас Нови Пазар као жариште корона вируса, где су их окупљени дочекали звиждуцима и повицима „лопови, лопови“.

Фото: Бета / Слободан Мљевић, Влада Србије

Они су оценили данас да је епидемиолошка ситуација у Новом Пазару плодно тле за политизацију и ширење лажних вести о, наводно, бројним преминулима од ковида 19, а на друштвеним мрежама се појавио снимак здравствених радника који су окренули леђа премијерки док је улазила у Општу болницу.

Премијерку и ресорног министра дочекала је група незадовољних грађана, који су викали да је много људи умрло, да је на хиљаде људи заражено и питали су их зашто нису донели ништа од опреме.

Општа болница снабдевена, али нико не треба да одмаже здравственим радницима, поручила је Брнабић.

„Ово није борба на кратке стазе. Политизација неће успети. лекова има и има медицинске опреме. Ово није борба за власт него за животе. Нико нас неће зауставити“, рекла је Ана Брнабић, а грађани су, током говора, добацивали: „Ана, одлази“, „Мехо, лопове“.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су најновији респиратори који су достављени као помоћ у Нови Пазар стављени у функцију, да раде и да лече људе.

Она је изјавила да је неистина да се донирани респиратори не користе, и поставила је питање ко је ширио панику.

Брнабић оценила да је епидемиолошка ситуација плодно тле за лажне вести и дезинформације, тврдећи да су неистините вести које су ових дана долазиле из Новог Пазара о више од 30 сахрана.

Она је констатовала да су окупљени људи политички активисти три политичке партије које су на власти у Новом Пазару, поручивши како они треба да се баве политиком, а не да користе тешку епидемиолошку ситуацију за политичке обрачуне.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара, рекла да је “истина најгласнија ствар на свету“.

Истина се не може оспорити. Нећемо се плашити ни силеџија, ни опозиције, ни опскурних портала, ни опозиционих тајкунских медија јер ово није борба за власт, ово је борба за људе и наш здравствени систем. И нико и ништа нас у томе неће зауставити, поручила је Брнабић.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да болница у Новом Пазару има и довољно опреме и медицинских радника да се носи са повећаним бројем оболелих од корона вируса.

Лончар је додао да пребацивање са здравственог на политички терен неће помоћи решавању ситуације.

Он је рекао да је донето још заштитне опреме, као и један апарат за ултразвук и најавио да ће се проширити капацитети болнице у Новом Пазару, а ако буде било потребе она ће бити претворена у ковид болницу.

Одговарајући на новинарско питање, Лончар је рекао да је у Новом Пазару преминуло осам или девет особа, за које постоји велика вероватноћа да су умрли од корона вируса.

Упитан да прокоментарише информације да је у Новом Пазару сахрањено 25 људи у лименим сандуцима, Лончар је рекао да је мали број људи у Новом Пазару којима је потврђена корона јер су многи лежали код куће и јавили су у болницу, где им је потврђена корона и предузето лечење када су већ били у веома озбиљном стању.

Он је додао да за неке од тих болесника тек треба да стигну резултати теста на корона вирус.

Лончар је навео да је мали број људи био у болници са позитивним тестом, а да сада неки све преминуле рачунају као преминуле од короне, иако су имали и друге здравствене проблеме.

Он је ситуацију у Тутину назвао сложеном, јер су оболели углавном старији грађани, наводећи да ће део тих пацијената бити у току дана или сутра пребачени у Нови Пазар.

Лончар је најавио да ће у Тутин отићи још здравствених радника који недостају, а Брнабић је пртходно изјавила да ће, ако буде било потребно, обићи Тутин наредних дана и да ће се обезбедити додатна два или три санитетска возила.

Она је оценила да се смрт вишечлане породице у Тутину сензационалистички представља у појединим медијима.

Упитан за сахране у лименим сандуцима, Лончар је рекао да се то ради када постоји сумња на корону, али да то не значи да су сви они умрли од тог вируса.

Иначе, председницу владе и министра здравља у Новом Пазару дочекао је министар за трговину, туризам и телекомуникације Расим Љајић.

Последњих дана Нови Пазар је највеће жариште епидемије корона вируса у Србији.

Танјуг / Данас