Црна Гора изгласала Закон о истополним браковима

За усвајање Предлога закона о истополном партнерству, била је потребна подршка 41 посланика, а данас је изгласан гласовима 42 посланика

истополни бракови
Фото: монтажа / Shutterstock, Pixabay

Закон о животном партнерству лица истог пола изгласан је данас је у Скупштини Црне Горе.

За усвајање Предлога закона о истополном партнерству, била је потребна подршка 41 посланика, а данас је изгласан гласовима 42 посланика, јављају Вијести.

Из организације ЛГБТИ форум прогрес су усвајање закона оценили као историјски корак у борби за људска права ЛГБТ особа у Црној Гори.

Како истичу невладине организације ЛГБТ Форум Прогрес и ЛГБТИ Социјални Центар, усвајањем Закона, који прошле године није имао потребну већину гласова, исписана је нова страница историје црногорског ЛГБТИ покрета и послата је јасна порука да грађанска већина у Црној Гори стоји уз оне који су до данас били обесправљени и невидљиви у очима закона.

У ЛГБТ Форуму Прогрес и ЛГБТИ Социјалном Центру су истакли да, као и целокупна заједница коју окупљају, поздрављају усвајање Закона о животном партнерству и честита свим ЛГБТИ особама овај историјски дан.

Фото. Screenshot

– Чињеница да је коначно усвојен Закон о животном партнерству има неизрециво велик значај за све ЛГБТ особе у Црној Гори. Ово је несагледив помак напред за црногорско друштво, на нарочиту радост цјелокупне ЛГБТ заједнице. Као организација која низ година заговара правно препознавање истополних заједница и као активни учесници Радне групе која је креирала овај Закон, веома смо срећни због оваквог исхода који смо дуго чекали. Сада остаје оно кључно – примена овог закона у пракси – што је сљедећи велики корак у процесу заштите људских права ЛГБТИ особа – навели су.

Телеграф