Докторка из Новог Сада на расној основи вређала студенткињу из Ирске, испитиваће се да ли је достојна лекарске професије

Докторка из Новог Сада, која је запослена у Клиничком центру Војводине, вређала је на расној основи студенткињу из Ирске, која се у Новом Саду на студијама на Медицинском факултету.

докторка
Др Милена Шћекић / Фото: Printscreen

Снимак на којем се чује да жена, која се представила као докторка, говори студенткињи Ш. О. да изађе из лифта, јер влада корона, притом јој поручујући да се „је*е“, брзо се проширио друштвеним мрежама.

Како објашњава студенткиња, докторка је почела да виче на њу чим је ушла у лифт. Када јој је студенткиња из Ирске указала да нема проблем са још једном особом која се налазила у лифту, докторка је одговорила да нема, али да са Ш. О. има проблем јер је, како је рекла, „црна крава“, после чега је почела да се смеје.

На крају снимка се може чути Ш. О, која поручује да је читава ситуација ужасна и да не зна због чега је дошла у ову државу. Расистичке увреде које је на рачун студенткиње изнела докторка из Новог Сада наишле су на осуду на друштвеним мрежама.

Инцидент се догодио у лифту зграде у којој, испоставило се, станују и студенткиња и докторка. Како је докторка после изречених расистичких увреда виђена како улази у зграду Медицинског факултета, испрва се мислило да је запослена и на Медицинском факултету. Међутим, то није случај.

Студенткиња Ш. О. за 021.рс наглашава да Медицински факултет нема везе са овим инцидентом. Она је у својој објави на Фејсбуку, коју је касније обрисала, навела да се осећа угрожено, а за 021.рс каже да је шокирана и збуњена.

„Она је сама у свом незнању и, нажалост, Универзитет је био ‘на удару’. Желим да појасним да је ова жена деловала сама и да не би требало да се доводи у везу са факултетом, како бисмо дошли до правде и одговорности за ужасавајући сусрет који се догодио. Ово је био ничим изазван расистички напад и за њега нема оправдања“, каже студенткиња.

Ш. О. каже да је најмање што жели званично извињење, али да ће дефинитивно са овим случајем „ићи даље“, с обзиром на то да је, како тврди, докторка била и на вратима њеног стана, „малтретирајући“ њу и њену цимерку, која је такође црнкиња.

Закључује да се због читаве ситуације осећа несигурно, што је неприхватљиво. Истовремено, захваљује се свима у заједници који су јој пружили подршку у овом тренутку.

докторка
Др Милена Шћекић / Фото: stmedicina.co.rs

На Медицинском факултету кажу да им се студенткиња обратила пошто је доживела непријатност, те да је после тога утврђено да особа која ју је напала није запослена на факултету, због чега је Ш. О. повукла своју објаву на друштвеним мрежама.

„Мислимо да не треба посебно наглашавати да је овакво понашање за сваку осуду и будите уверени да међу нашим наставницима, сарадницима и особљем нема таквих. Да их има, били би најстроже кажњени и без да нас неко на то опомиње“, наводе на факултету за 021.рс.

А да би докторка могла да буде кажњена, сазнајемо у Клиничком центру Војводине, где је запослена.

„Поводом снимка немилог догађаја објављеног у средствима јавног информисања, а који се десио ван просторија Клиничког центра Војводине, али у ком је један од актера лекарка запослена у овој здравственој установи, КЦВ овакво њено понашање и начин комуникације оцењује као неприхватљиво и најоштрије га осуђује. КЦВ, као послодавац ове лекарке, а у оквиру својих овлашћења, о наведеном случају обавестиће надлежну лекарску комору ради испитивања етичности поступања ове лекарке, односно њене достојности за обављане лекарске професије“, закључују у КЦВ за 021.рс.

Портал 021.рс покушао је да дође до изјаве докторке, али она није одговорила на наша питања.

Зоран Стрика, 021.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.