Ако не носите маску у затвореном простору у Београду – казна 5.000 динара

На предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19, Влада је на данашњој седница донела нове мере у циљу спречавања ширења коронавируса и заштите здравља грађана.

нове мере
Фото: Хронограф

Влада је саопштила да се нове мере односе на Град Београд, имајући у виду специфичности епидемиолошке ситуације.

Ограничава се рад свих угоститељских објеката и ноћних клубова, без изузетка, у времену од 23.00 до 06.00 наредног дана.

У свим затвореним просторима, без изузетка, обавезно је ношење заштитних маски, уз поштовање физичке дистанце од 1,5 метара.

Такође, обавезно је ношење заштитних маски у јавном градском и приградском превозу и у међуградском превозу.

За непоштовање мере обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору, прописана је казна у износу од 5.000 динара, за свако физичко лице које буде кршило ову меру.

Влада је такође одлучила да се забрањују окупљања на јавним местима у затвореном простору за више од 100 људи, а на отвореном простору за више од 500 људи.

Приликом било каквих окупљања на затвореном или отвореном простору неопходно је поштовати физичку дистанцу од 1,5 метара.

Ако не носите маску у затвореном простору, казна 5.000 динара / Фото: РТС

Све мере за Град Београд важе у периоду од наредне две седмице, односно до 18. јула 2020. године.

Влада Србије још једном апелује на све грађане да поштују мере и препоруке, понашају се одговорно и воде рачуна о свом здрављу и здрављу својих најближих.

Председник Александар Вучић, који је синоћ у интервјуу за РТС најавио нове владине мере за Београд, рекао је да ће ако ситуација не буде под контролом затворити Београд.

Коментар редакције Хронографа: У вести РТС-а није прецизирано о чијој влади је реч, имајући у виду да је Влади Србије истекао мандат, а да нова још није формирана, због чега су све одлуке старе Владе донете после 3. јуна ове године – нелегитимне.

Каква је судбина Владе Србије и извршних органа на другим нивоима власти? Идентична судбини Скупштине. Она произилази из члана 128 став 1 Устава Републике Србије који гласи: „Мандат Владе траје до истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала“. Дакле, истог дана када престаје мандат постојећег скупштинског сазива престаје и мандат Владе Републике Србије. То је 3. јун 2020. У Уставу не пише да је мандат Владе до избора нове Владе, већ до „истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала“. Устав Републике Србије не познаје ситуацију у којој у „редовном“ стању функционишу представничка тела и извршни органи власти, којима је истекао мандат. Преведено на обичан језик – Народна скупштина Републике Србије и Влада Србије имале су легитимитет до 3. јуна 2020, када им је истекао мандат.

РТС

1 коментар

  1. Ако су европски лекариутврдили да МАСКЕ ШТИТЕ ОД БАКТЕРИЈА, АЛИ НЕ И ВИРУСА, онда се поставља питање коју елиту глуми тзв кризни штаб обавезном ношењу маски

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.