Ако не носите маску у затвореном простору у Београду – казна 5.000 динара

На предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19, Влада је на данашњој седница донела нове мере у циљу спречавања ширења коронавируса и заштите здравља грађана.

нове мере
Фото: Хронограф

Влада је саопштила да се нове мере односе на Град Београд, имајући у виду специфичности епидемиолошке ситуације.

Ограничава се рад свих угоститељских објеката и ноћних клубова, без изузетка, у времену од 23.00 до 06.00 наредног дана.

У свим затвореним просторима, без изузетка, обавезно је ношење заштитних маски, уз поштовање физичке дистанце од 1,5 метара.

Такође, обавезно је ношење заштитних маски у јавном градском и приградском превозу и у међуградском превозу.

За непоштовање мере обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору, прописана је казна у износу од 5.000 динара, за свако физичко лице које буде кршило ову меру.

Влада је такође одлучила да се забрањују окупљања на јавним местима у затвореном простору за више од 100 људи, а на отвореном простору за више од 500 људи.

Приликом било каквих окупљања на затвореном или отвореном простору неопходно је поштовати физичку дистанцу од 1,5 метара.

Ако не носите маску у затвореном простору, казна 5.000 динара / Фото: РТС

Све мере за Град Београд важе у периоду од наредне две седмице, односно до 18. јула 2020. године.

Влада Србије још једном апелује на све грађане да поштују мере и препоруке, понашају се одговорно и воде рачуна о свом здрављу и здрављу својих најближих.

Председник Александар Вучић, који је синоћ у интервјуу за РТС најавио нове владине мере за Београд, рекао је да ће ако ситуација не буде под контролом затворити Београд.

Коментар редакције Хронографа: У вести РТС-а није прецизирано о чијој влади је реч, имајући у виду да је Влади Србије истекао мандат, а да нова још није формирана, због чега су све одлуке старе Владе донете после 3. јуна ове године – нелегитимне.

Каква је судбина Владе Србије и извршних органа на другим нивоима власти? Идентична судбини Скупштине. Она произилази из члана 128 став 1 Устава Републике Србије који гласи: „Мандат Владе траје до истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала“. Дакле, истог дана када престаје мандат постојећег скупштинског сазива престаје и мандат Владе Републике Србије. То је 3. јун 2020. У Уставу не пише да је мандат Владе до избора нове Владе, већ до „истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала“. Устав Републике Србије не познаје ситуацију у којој у „редовном“ стању функционишу представничка тела и извршни органи власти, којима је истекао мандат. Преведено на обичан језик – Народна скупштина Републике Србије и Влада Србије имале су легитимитет до 3. јуна 2020, када им је истекао мандат.

РТС

1 коментар

  1. Ако су европски лекариутврдили да МАСКЕ ШТИТЕ ОД БАКТЕРИЈА, АЛИ НЕ И ВИРУСА, онда се поставља питање коју елиту глуми тзв кризни штаб обавезном ношењу маски

Comments are closed.