Генију из Смиљана подижу споменик у граду који је ПРВИ ДОБИО наизменичну струју

Генију из Смиљана подижу споменик у граду који је први у свету добио наизменичну струју. Споменик у граду на обалама Нијагаре биће висок два метра и коштаће 100.000 долара.

град бафало
Идејно решење споменика / Фото: Buffalo Rising

Град Бафало који је први у свету, 16. новембра 1896. године, добио наизменичну струју са електране на Нијагари, коначно ће се одужити „човеку који је електрификовао нашу цивилизацију“. Баш на 163. годишњицу рођења Николе Тесле, 10. јула, у овом граду на обалама језера Ири, у америчкој држави Њујорк, биће откривен споменик генију из Смиљана.

Према писању „Бафало њуза“, бронзани споменик српско-америчком научнику Николи Тесли, виши од два метра, биће постављен на углу Главне и Улице северне дивизије, код зграде M&T plaza, препознатљивог обележја града. Тако ће коначно бити реализовано оно нашта је, 2016. године, пажњу скренуо др Френсис Лестинги, историчар науке, професор Државног универзитета у Бафалу.

– Наш град нема ни улицу ни уличицу, ни авенију, чак ни зграду, школу или неко признање које носи име Николе Тесле – рекао је пре две и по године, професор Лестинги, на предавању о Тесли одржаном у Академији Нардин. – Реч је о генијалном српско-америчком научнику, који је осветлио 20. век и који има многобројне везе за историјом Бафала. Запањио је свет преносом наизменичне струје од слапова Нијагаре до града Бафала. У том граду, нажалост, не постоји ниједно, њему посвећено обележје.

Убрзо после овог говора, професоров пријатељ Мартин Мекги, редитељ документарних филмова, истраживач Теслиног живота и историје Бафала, покренуо је иницијативу о подизању споменика славном научнику.

– Лестинги је одлучио да ће Мекгијеву идеју спровести у дело – наводи се у „Бафало њузу“. – Од донација вредних 100.000 долара, израда скулптуре поверена је Ларију Грифису Трећем из чувеног „Парка скулптура“ у Ист Оту. Осим њих, постављање споменика Тесли у Бафалу значајно су помогли „Траутман асосијејшн“ и „Фергусон електрик“.

град бафало

Од почетка ове године до откривања споменика, Савет „Никола Тесла“ у Бафалу, чији су чланови Лестинги и Мекги, организоваће низ манифестација у част великог научника. Међу њима су и два предавања професора Лестингија у Бафалу: прво 27. фебруара у Историјском музеју, а друго 5. јуна у Музеју науке. Осим тога, Пол Свишер, пензионисани професор природних наука, такође члан „Теслиног савета“, започео је процес пријаве и регистрације професора који ће учествовати у „регионалној, образовној прослави живота Тесле“ која ће се одржати 12. априла. Тог дана, Савет ће одржати „Гала вече Николе Тесле“ у Хотелу „Хенри“ у Бафалу на којој ће наступити музичар Дејвид Кејн, Амхерстови викторијански плесачи и Хор српских дечјих певача из цркве Светог Стефана.

Гигафабрика: У Јужном Бафалу, у близини „Теслиног града“, ради „Тесла гигафабрика 2“ која са партнерима из „Панасоника“ производи соларне ћелије. У њој је запослено више од 800 радника, а планирано је да током наредне деценије у производњу буде уложено више од пет милијарди долара.

Речи градоначелника

Однедавно Бафало има „Теслин коридор наслеђа“ у Улици Нијагара, фестивал посвећен проналазачу, и визионарски „Тесла град“.

– Име Тесла, сада је у ваздуху – изјавио је недавно Бајрон Браун, градоначелник Бафала. – Велики изумитељ је много утицао на историју и напредак нашег града. Зато је прилика и да се сетимо да је 1896. године рекао: „Нијагарини водопади ће Бафало учинити највећим градом на свету.“

Ј. Матијевић, Новости