Генију из Смиљана подижу споменик у граду који је ПРВИ ДОБИО наизменичну струју

Генију из Смиљана подижу споменик у граду који је први у свету добио наизменичну струју. Споменик у граду на обалама Нијагаре биће висок два метра и коштаће 100.000 долара.

град бафало
Идејно решење споменика / Фото: Buffalo Rising

Град Бафало који је први у свету, 16. новембра 1896. године, добио наизменичну струју са електране на Нијагари, коначно ће се одужити „човеку који је електрификовао нашу цивилизацију“. Баш на 163. годишњицу рођења Николе Тесле, 10. јула, у овом граду на обалама језера Ири, у америчкој држави Њујорк, биће откривен споменик генију из Смиљана.

Према писању „Бафало њуза“, бронзани споменик српско-америчком научнику Николи Тесли, виши од два метра, биће постављен на углу Главне и Улице северне дивизије, код зграде M&T plaza, препознатљивог обележја града. Тако ће коначно бити реализовано оно нашта је, 2016. године, пажњу скренуо др Френсис Лестинги, историчар науке, професор Државног универзитета у Бафалу.

– Наш град нема ни улицу ни уличицу, ни авенију, чак ни зграду, школу или неко признање које носи име Николе Тесле – рекао је пре две и по године, професор Лестинги, на предавању о Тесли одржаном у Академији Нардин. – Реч је о генијалном српско-америчком научнику, који је осветлио 20. век и који има многобројне везе за историјом Бафала. Запањио је свет преносом наизменичне струје од слапова Нијагаре до града Бафала. У том граду, нажалост, не постоји ниједно, њему посвећено обележје.

Убрзо после овог говора, професоров пријатељ Мартин Мекги, редитељ документарних филмова, истраживач Теслиног живота и историје Бафала, покренуо је иницијативу о подизању споменика славном научнику.

– Лестинги је одлучио да ће Мекгијеву идеју спровести у дело – наводи се у „Бафало њузу“. – Од донација вредних 100.000 долара, израда скулптуре поверена је Ларију Грифису Трећем из чувеног „Парка скулптура“ у Ист Оту. Осим њих, постављање споменика Тесли у Бафалу значајно су помогли „Траутман асосијејшн“ и „Фергусон електрик“.

град бафало

Од почетка ове године до откривања споменика, Савет „Никола Тесла“ у Бафалу, чији су чланови Лестинги и Мекги, организоваће низ манифестација у част великог научника. Међу њима су и два предавања професора Лестингија у Бафалу: прво 27. фебруара у Историјском музеју, а друго 5. јуна у Музеју науке. Осим тога, Пол Свишер, пензионисани професор природних наука, такође члан „Теслиног савета“, започео је процес пријаве и регистрације професора који ће учествовати у „регионалној, образовној прослави живота Тесле“ која ће се одржати 12. априла. Тог дана, Савет ће одржати „Гала вече Николе Тесле“ у Хотелу „Хенри“ у Бафалу на којој ће наступити музичар Дејвид Кејн, Амхерстови викторијански плесачи и Хор српских дечјих певача из цркве Светог Стефана.

Гигафабрика: У Јужном Бафалу, у близини „Теслиног града“, ради „Тесла гигафабрика 2“ која са партнерима из „Панасоника“ производи соларне ћелије. У њој је запослено више од 800 радника, а планирано је да током наредне деценије у производњу буде уложено више од пет милијарди долара.

Речи градоначелника

Однедавно Бафало има „Теслин коридор наслеђа“ у Улици Нијагара, фестивал посвећен проналазачу, и визионарски „Тесла град“.

– Име Тесла, сада је у ваздуху – изјавио је недавно Бајрон Браун, градоначелник Бафала. – Велики изумитељ је много утицао на историју и напредак нашег града. Зато је прилика и да се сетимо да је 1896. године рекао: „Нијагарини водопади ће Бафало учинити највећим градом на свету.“

Ј. Матијевић, Новости

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.