ПРЕВАРА ТЕШКА 70 МИЛИОНА ДОЛАРА: Америка тражи од Србије да изручи 11 хакера из Ниша

У петак је, како кажу у Вишем суду у Београду, из Сједињених Америчких Држава стигла замолница за изручење 11 оптужених за дигиталну превару, сви са боравиштем у Нишу. Саслушање је већ било заказано за понедељак, али је одложено како би се адвокати одбране упознали и припремили са захтевима из пристиглог писма.

изручење
Фото: Илустрација

Дуго је трајала дилема да ли Нишлије ухапшене због сумње да су преварама путем интернета зарадили 70 милиона долара, могу да буду изручени у САД и да им се тамо суди, пишу Јужне вести.

Док случај не добије коначни епилог, дилема неће бити разрешена, али је прича пошла на страну “да могу”, јер је из Америке, како кажу, стигла замолница за изручењем.

– Замолница САД-а запримљена је у суду у петак 18. септембра 2020. године пред крај радног времена и исти дан је за понедељак 21 септембра 2020. године у 12 сати заказано саслушање свих лица – кажу у Вишем суду за Јужне вести.

Рочиште је, ипак, на захтев одбране одложено, а додају да је ухапшенима одређен притвор.

– Саслушање се није одржало из разлога што су браниоци окривљених тражили да се упознају са замолницом као и додатни рок како би се припремили за изјашњење на исту – кажу у Суду.

Адвокат из Ниша Милош Петровић, који заступа двојицу од 11 оптужених, каже да су сви адвокати затражили одлагање.

– Пошто нисмо имали довољно времена да извршимо увид у предмет и да се изјаснимо по том захтеву, а и сами окривљени су тај захтев примили у 11 сати у понедељак, а у 12 је заказано саслушање, па су сви браниоци дали поднесак за презаказивање и то је одложено за следећу недељу – каже Петровић.

После тога, додаје, имаће више информација и о самом току случаја и о потезима који су предузети на саслушању.

Фото: Илустрација

Подсетимо, група младића међу којима има и држављана Црне Горе, Филипина и Аустрије, сви са пребивалиштем у Нишу, ухапшена је крајем јула.

Њима се на терет ставља кривично дело преваре којом су, путем интернета, зарадили 70 милиона долара. Међу преваренима је и један држављанин Тексаса, па се у цео случај умешало и америчко правосуђе и ЕФ-Би-Ај, који је асистирао у акцији хапшења.

Ухапшенима сада прети изручење у САД, где би се водио читав процес, а према мишљењу адвоката њима би у Америци била угрожена људска права и зато је захтев да им се суди у Србији.

Јужне вести