Дан када су Белка и Стрелка кренуле у космос и када је оборен први рекорд од 175 дана у свемиру

„Посаду“ је чинило и 40 мишева, два сива зеца, пацови, биљке и гљиве.

белка и стрелка
Фото: Профимедиа / Тасс

Космонаути су кроз историју били веома запослени 19. августа – тај датум пун је свемирских експедиција. Тако је на данашњи дан 1960. совјетски сателит „Спутњик 5“ лансиран у орбиту око Земље носећи псе Белку и Стрелку. Оне су биле први пси који су послати у свемир после чувене Лајке да би се видело да ли жива бића могу да живе у свемиру.

Провели су дан у сателиту „Спутњик 5“ пре него што су сигурно враћени на земљу. Заједно с Белком и Стрелком „посаду“ је чинило и 40 мишева, два сива зеца, пацови, биљке и гљиве.

Стрелка је имала шест штенаца, од којих је једног под именом Пушинка (Пахуљица), тадашњи совјетски премијер Никита Хрушчов поклонио Каролини Кенеди, кћерки америчког председника Џона Кенедија.

На данашњи дан 1979. руски космонаути Владимир Љаков и Валериј Рјумин вратили су се на Земљу бродом „Сојуз 34“ после тада рекордних 175 дана проведених у свемиру.

После њих, људске мисије у свемиру биће све дуже, па су амерички и руски космонаут Скот Кели и Михаил Корњенко провели годину дана на Међународној свемирској станици у оквиру студије о физиолошким и психолошким ефектима дугог боравка у орбити као део припрема за будуће мисије за Марс.

Дана 19. августа 1996. шест руских, француских и америчких космонаута сусрело се на Међународној космичкој станици „Мир“, укључујући Клоди Андре Дезе, прву Францускињу у космосу.

У свемир су, иначе, ишле жене из Русије и СССР-а, из САД, Кине, Француске, Италије, Јапана, Јужне Кореје, те жене иранског и индијског порекла. Вероватно је најпознатија жена космонаут Валентина Владимировна Терјешкова из СССР-а. Деветнаест година после Терјешкове Совјети поново шаљу жену у свемир – Свјетлану Јевгенијевну Савицкају. Она је прва жена која је обавила активност у отвореном свемиру.

О 1983. следи читав низ Американки у свемиру: прва је била Сели Рајд, по професији физичар и инжењер. Она је аплицирала за астронаута видевши оглас у студентском часопису „Стенфорда“ и на крају је успела ући међу 35 кандидата од 3.000 пријављених.

Жене су учествовале и у трагичној мисији „Челенџера“ 1986, који је експлодирао одмах после полетања. Међу седам чланова страдале посаде биле су и две жене: Џудит Ресник и Криста Мекалиф.

ВИДЕО: Лајка је била прва, а затим су у свемир послате многе животиње:

Телеграф / Срна