Крупањ и Лозница на ногама: Злогласна компанија из Лондона уништава живот западне Србије

У сусрет протесту против компаније Рио Тинто

рио тинто
Право на живот траже грађани западне Србије / Фото: Зелена патрола

Минерал јадарит откривен је 2004. године близу Лознице, у западној Србији. Компанија Рио Тинто је завршила истраживања у фебруару 2020. Лежиште „Јадар“ има висококвалитетну руду која садржи бор и литијум.

Пројекат „Јадар“ подразумева рад на развоју рудника подземне експлоатације и изградњу индустријског постројења за металуршко-технолошку прераду концентрата јадарита. Почетак експлоатације руде може се очекивати крајем 2021. године.

Најава почетка радова експлоатације и прераде минерала јадарита од стране компаније Рио Тинто довела је до организовања низа протеста грађана, које ће угрозити реализација овог пројекта.

– Очекивали смо и захтевали од одборника у СО Лозница да одбију просторни план регулације пута Ваљево – Лозница, у дужини од 13,4 км, који пролази кроз општину Лозница, који је, у ствари, пут који обезбеђује инфраструктуру руднику Рио Тинто. Међутим, они су гласали за тај просторни план, не водећи рачуна о стварним потребама и интересима грађана западне Србије. – каже Мирослав Мијатовић из удружења Подрињски Антикорупцијски Тим-ПАКТ из Лознице.

– Ми не тражимо ништа више него оно зашта су се изборили наши преци. Устав републике Србије гарантује нам право на здраву животну средину. На тзв. јавним расправама нисмо добили одговоре на најважнија питања: како ће изгледати флотација руде, како ће се и где депоновати јаловина из рудника и какав ће то утицај имати на животну средину. – каже Душан Филиповић, адвокат који заступа Подрињски Антикорупцијски Тим – ПАКТ.

Немамо дозволу да говоримо о пројекту – кажу запослени / Фото: Зелена патрола

У 11 часова, у уторак, 27. октобра 2020. године организоваће се протест на локацији Брезјак (центар) испред просторија компаније Рио Тинто, у Лозници. Протест организују Подрињски Антикорупцијски Тим – ПАКТ, као и неформална удружења грађана: Не дамо Јадар и Заштититимо Јадар и Рађевину.

– Иако су на подручју Србије, односно Лознице и Горњег Јадра присутни већ више од 15 година, из компаније Рио Тинто се не могу добити информације о томе како ће изгледати флотација литијума и бора, и који ће бити састав погача које ће бити одлагане на јаловиште.

Без ових одговора, нема ни дискусије у Просторном плану посебне намене за рудник литијума, кога су незадовољни грађани и цивилно друштво прогласили за неважећи.

Подрињски антикорупцијски тим је дошао до извештаја Завода за јавно здравље Шабац из маја месеца 2013. године у којем се компаније Рио Тинто препоручује да затвори једну од бушотина на Брезјаку са које је узоркована подземна вода због повишене концетрације амонијум јона, гвожђа, бора и фенола. У извештају се наводи и да је утврђена значајна количина литијума и силицијума у води за које не постоји норма у важећим прописима Републике Србије. – истичу у Подрињском Антикорупцијском Тиму ПАКТ из Лознице.

Какав је углед ове компаније у свету?

– Компанија постоји 144 године. Рио Тинто је англоаустралијска компанија са седиштем у Лондону. За 144 године њиховог рада не може се навести ни један пример позитивне праксе. Не постоји ни један пример где су они отворили и затворили рудник без еколошке катастрофе и других проблема. У Папуа Нова Гвинеја су трајно затровали две реке, цео залив Тихог океана, сравнили прашуму од које је живело локално становништво, изазвали су грађански рат у коме је погинуло десет до двадесет хиљада људи. Најновији пример, из маја ове године, је случај из Аустралије: разнели су пећине абориџинима старе 46 хиљада година а да нису оком трепнули. На једном састанку са њима тражила сам да ми кажу за један позитиван пример праксе навели су: Пуцање бране у Бразилу, кад је јаловина преплавила насеља и изгубљено је неколико живота, загађена је огромна површина земљишта и вода. То је позитиван пример јер су они (компанија Рио Тинто!) научили да је боље да се јаловина депонује у виду погача, јер оне не могу исцурити! – закључује Мариа Алимпић из Заштитимо Јадар и Рађевину.

Каква је ситуација са могућим запошљавањем становника у овој компанији? Ко ће имати стварну корист од реализације овог пројекта? – пита Зелена патрола.

Где год су радили направили су огромну еколошку штету: Мариа Алимпић

– Ово је пројекат од искључивог значаја за једну страну компанију, за људе који ће живети далеко одавде и уживати у том новцу. Овај крај ће да изгуби велику површину пољопривредног земљишта. Тамо нема ни једне једине парцеле која није обрађена. То нису напоштена села. Они живе од пољопривреде. Рађевски крај је познат по малинама. Сточарство, воћарство, повртарство, пчеларство… све би то било угрожено реализацијом пројекта “Јадар”. Каква је то прилика за запошљавање да неко сиђе 700 метара испод површине земље и да ради високоризичан посао? Рио Тинто је познат по томе да не води рачуна о својим радницима. Од 2013. године до сада погинуло им 46 радника на радном месту. Питање је: Да ли ће се сићи на 700 метара испод земље и радити ризичан посао или живети и радити на својој дедовини достојанствено!? Компанија Рио Тинто је позната и по томе што не запошљава локално становништво него доводи раднике са стране. Тако је било до сада у свим земљама у којима су радили. – каже Мариа Алимпић из Заштитимо Јадар и Рађевину.

Шта је карактеристично за досадашње пословање у Србији, кад је у питању компанија Рио Тинто?

– Подрињски Антикорупцијски Тим – ПАКТ је чланица Коалиције за надзор јавних финансија и мониторишемо траг новца. Тражили смо одговоре на питања: Коме је и шта плаћао Рио Тинто, у нашој држави од када су присутни на нашим теренима?

Обратили смо се Управи за трезор и добили врло занимљиве податке. У претходних пар година Рударско-биолошки факултет је приходовао од компаније Рио Тинто 100,5 милиона динара, последње две године укључује се Грађевински факултет са 10,5 милиона динара, Машински факултет са нешто више од 12 милиона динара, Завод за јавно здравље Београд 13,4 милиона динара. Затим, смо се обратили свим тим институцијама с питањем: Шта су радили за Рио Тинто за те паре?

Преварени смо: Огорчени мештанин / Фото: Зелена патрола

Одговоре смо добили од Завода за јавно здравље Београд, Завода за јавно здравље Шабац и Завода за заштиту споменика Ваљево. Индикативно је да ни од једног факултета нисмо добили одговор, иако Рударско-биолошки факултет има и донације од компаније Рио Тинто а они су плаћали и за неке докторате. Жалили смо се Поверенику за информације од јавног значаја и биће занимљиво видети какве су то услуге наши факултети пружали у претходном периоду компанији Рио Тинто.

То је један од разлога због чега су грађани Лознице и Горњег Јадра незадовољни и немају поверења ни у домаће институције. Незадовољни грађани су у потрази за одговорима организовали, и убудуће ће организовати, протесте. – каже Мирослав Мијатовић, из Подрињског Антикорупцијског Тима – ПАКТ.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.