Милијана Балетић: Трампово писмо Вучићу – ТРОЈАНСКИ КОЊ вашингтонских мајстора

Јесте да је прилично безочан, али моћан окупатор – може и ради све чега се сети! А, овај наш данашњи, не да се сетио, него – свака част на машти, па и овако поквареној – коју спаковану у коверту, Београду на адресу – „Тројанског коња“ посла…

рат
Милијана Балетић

Боже драги, колико су само пута „скакали“ по нама разноразни аналитичари, „независни“ новинари, а и новинари у покушају (они су посебна врста), политичари, којекакви невладини и владини „сектори“, интелектуална „елита“, поготово ова на државне јасле удомљена – не би ли нас убедили како Западу Балкан више није битан?! А ево сад, откад Трамп написа писмо Вучићу и Тачију – исти ти – живот нам својим анализама узеше, те како се из чиста мира отвори небо над Србима и то тачно изнад Беле куће, те да је – сад или никад – тренутак да се у’ватимо писма и решења, те како српско питање није решено – а ево у писму решења, само још шампањац да прибавимо, па да се прослави и „пукне“?! Утркују се, не скидају с екрана и новинских стубаца, у шарене папире и машне пакују – „данајске дарове“ припремљене Србима у Вашингтону?!

Па, кад је већ тако – да се у’ватимо Трамповога писма Вучићу, и то редом – од коверте! Прво – писмо је датирано 14. децембра – на дан када су Шиптари изгласали законе о војсци „Косова“?! Писмо је кратко, пуно похвала Вучићевом лидерству – „посебно у обезбеђивању пуне нормализације односа са Косовом“ – и позива да „искористи тренутак“ америчке милости – с обзиром на то да се улази „у завршну фазу постизања споразума са Косовом“! Охрабрује га „у доношењу одлука које би задовољиле интересе обеју земаља… које ће донети дуго жељени мир у региону“?!

И „Косове“ председнику Тачију стигло је – исто писмо, истог дана, са једним битним додатком: да су Шиптари „кључни партнер Вашингтона за очување мира и стабилности у Европи“?!

У оба писма подједнако, одређени су место и учесници тог великог дана победе: „Радујем се прилици да Вас и председника Хашима Тачија угостим у Белој кући, како бисмо прославили оно што би представљало историјски споразум“?!

Оваквом писму тешко је одолети?! Ем комплименти, ем добра воља Америке, ем „последња фаза“ споразума, ем у питању судбина „обе земље“ (овде у овом изједначавању, просто не могу да се определим шта ми више прија, ово – „обе“, или ово – „земље“)?! И нека што ми прија него – не могу да у’ватим о чему да се преговара – кад су већ „обе земље“?! Овде има и реченица која ми, баш онако, тетоши сујету – ми мали са велесилом Америком и Шиптарима који су велесили најбитнији – „кључни партнер“– у целој Европи?! Која позивница и која част са таквом званицом на таквом месту испод таквог двојца ставити потпис Србије на такав „историјски споразум“?! Од свега – једина необорива истина је – и био би историјски!!!

Могу мислит’ докле вам се све раширила велика Албанија, спакована Србији у Тројанском коњу вашингтонских мајстора?!

А што у писму Вучићу има једна реченица – ма, потпуно ме је купила! „Драги господине председниче, било је задовољство видети Вас у Паризу током прославе Дана примирја“?! Е, ово је врх! Сад је мени јасно што су под Тријумфалном капијом, 11. новембра на обележавању 100 година од Првог светског рата – избацили Вучића са централне бине и гурнули га прекопута на споредну, у ћошак – да би Трамп могао да га – онако с лакоћом, наспрам себе – гледа, а не да се малтретира и заковрће главу лево или десно око себе – не би ли га видео и проговорио с њим по коју?! Али зато Тачи на централно место, централне бине у првим редовима – тачно иза Трампа, намештен да му чува леђа и – дува у потиљак Путину?! Не кажем да у овоме „протоколу“ комплет западњаци нису уживали, али – тешко да би се ико међу њима усудио да за таквим „распоредом“ потегне – да није био по вољи Америке!

У финишу овог гњечења око КосМета ово је била стартна позиција „трчања“ Србије кроз „топлог зеца“! Потом су уследили притисци за пријем Шиптара у Интерпол, где их је неуспех додатно разбеснео, па су убрзали – већ припремљено! Активиране су шиптарске царине, прво 10%, па 100% на робу из Србије и БиХ (и у БиХ има Срба)! Онда су Шиптари 14. децембра изгласали војску „Косова“, а – Запад – у „чуду“! Једноставно – нико им ништа „не може“?! Ту ти Трампу – у том судњем тренутку – паде на памет спасоносно решење, узе оловку и написа ситно писмо председницима „обе земље“ – Вучићу и Тачију?! Е, вала, Американци – ако је и од вас – много је?!

Колико је ово писмо – једна „новина“ америчке политике и која то решења нуди – откривају и ставови Запада, изнесени 17. децембра на конференцији Савета безбедности УН о КосМету – само три дана пошто је писмо написано?!

Истог дана када су Шиптари, супротно Резолуцији 1244, чак и мимо њиховог устава, а без присуства српских посланика, донели три закона о формирању војске „Косова“ – Србија и Русија су, због тог правног насиља, затражиле хитну седницу Савета безбедности УН! Преко руске агенције Тас, сазнало се да је Запад био упоран да седница буде затворена за јавност, чему се Русија жестоко успротивила и однела победу!

На седници није донесена никаква одлука, резолуција, закључак,… јер – ставови су толико супротстављени, да ту – усаглашавања нема?! То је још један доказ да је на снази право силе, а не сила права?! Седница је значајна и по томе што је прецизно показала ко је за поштовање права – а ко га безочно силом гази! Оно што нас данас штити, нажалост, није право – равнотежа силе – једино чува мир!!! УН су, изгледа, доведене дотле да – само „изнајмљују“ свој простор?! Сва снага, изговорене истине тамо, која би требало да промени безакоње и силеџијство, састоји се у томе – е, нека смо им рекли?!

Дискусија на конференцији одвијала се између два блока. Иза Србије су стале Русија и Кина – Америка и Велика Британија иза Шиптара! Остатак од 15 чланица СБ УН, мање-више нијансирано – „лепио“ се уз једну или другу страну!

И пре ове седнице није била тајна ко иза кога стоји. Вучић је у обраћању нацији 14. децембра, поред обећања Србима на КиМ да ће, ако их Шиптари нападну – „Србија имати снаге да их заштити“ – рекао и: „Данас је потпуно јасно, иза свега што су они радили стоје Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, по питању војске Косова и Савезна Република Немачка“! Овде сам му, ја лично, замерила што није поменуо – подршку Црне Горе и Хрватске?! Није коректно занемаривати толике њихове „напоре“. Уосталом, Вучић како хоће, али ја ћу још једном поменути – и Милову Црну и Хрватску – као подржаваоце окупационе шиптарске војске на КосМету – не бих ја да им се замерам?! Заслужују они то – поготово овако заједно, здружени у исти блок?!

Пред Саветом безбедности УН први је „рекао“ председник Србије Александар Вучић и прецизним, строго правничким занатом, поређао све необориве доказе политичког и правног насиља, кршења Међународног јавног права и Резолуције 1244! Шиптарски блок – ови докази – јако су потресли?!

А онда – кад је председник „Косова“ Тачи – у’ватио да лаже, то – пас с маслом појео не би?! Те како су Шиптари мученици под Србима, поубијани, силовани, опљачкани, протерани, куће им попаљене, они у збеговима, а увек били фактор мира… Хвала Западу – откад их је он спасио од Срба – тамо је све нормално и мирно и – он је сад у чуду – чему ова седница уопште?! А онда закуца – најјачи аргумент пред западњацима, који су они пропагандом и исклесали до савршенства: „Поносан сам што сам носио униформу и борио се против Слободана Милошевића“?! Вала, Слобо, за ово – колики си непријатељ српским непријатељима и дан-данас – под земљом – нека ти је вечна слава!

Руски амбасадор у УН Небензја, наравно – са позиције моћи Кремља – очитао им је буквицу без увијања! И да је „Косова“ опасност за мир, за православне светиње и имовину СПЦ, да Србима тамо прети хуманитарна катастрофа, да Шиптари „делују на основу наредби и незаконитих одлука“, иза чега стоји Запад, да су „сабирни центар повратника терориста из Ирака и Сирије“… По њему, Кфор није заштита Срба, јер – не да нису разоружали Шиптаре, него их још – „обучавају у НАТО бази Бондстил, која је формирана супротно Резолуцији 1244, по којој – једина формација под оружјем на Косову може бити Кфор“?! И закључио, да за Москву: „Резолуција 1244 остаје фундаментални правни оквир за Косово“!

Супротни табор – што јес-јес – силу разуме, али – ни трепнули нису!

Амбасадор Уједињеног Краљевства у УН Карен Пирс / Фото: Gov.uk

Став Америке и Британије, како је све у складу са законом (којим – нико не зна), како је „Косова“ држава и да има право на војску – једино се разликовао у драматургији изношења! Док је Американац хладно изнео сва „права“ те правно „нормалне“ ситуације, британска амбасадорка Пирс – са видним сладострасним уживањем у мржњи према Србима – сложила се са Америком и додала – да се слаже и са руским амбасадором око претње миру, али – томе не доприносе Шиптари – него „они ван Косова“?! Свака ти част?! Драматургија ти баш, враголаста!

Има овде још нешто што показује колико је Америци стало до онога што са државама и државницима потписује и колика је гаранција њихов потпис, и њихово обећање, било коме. Члан 9 Резолуције 1244 у којем – децидно стоји – да све шиптарске групе морају бити разоружане, КосМет потпуно демилитаризован, а Кфор једина оружана формација – амерички абасадор чита, да – Кфор има улогу да разоружа УЧК-а, а пошто – УЧК више не постоји – сад је то „нормална“ војска – на коју држава „Косова“ има право?! Само нека си ти нама „рек’о“! Шта би Планета без вас, таквих „легалиста“?!

И – обрни окрени – сад и „Косова“ има војску?! По ком закону – зар је битно? Имају је они већ одавно! Додуше, прво се звала УЧК-а – и била на америчкој листи терористичких организација ’90-их! Онда су се учекаовци преименовали у Косовски заштитни корпус (КЗК), који је 2009. прерастао у Косовске безбедносне снаге (КБС) – па сад у војску?! „Пропраше“ их, дадоше им ново име у нову крштеницу?! Кумови су исти – ништа мењали нису – а још пуних шака?! Све, од лаког, па до „тежег“ наоружања – уз обуку која се подразумева – Шиптари су од њих добили?! Америка, као главна међу „кумовима“, четири дана пре ове војске, допремила им је и 24 оклопна, блиндирана војна возила „Хамви“! А амерички им амбасадор Филип Коснет – за овај „свечани“ тренутак је – шиптарски пропричао! Охрабрио је „кумче“ и похвалио се како су „САД уложиле много новца у обуку“, те да је „еволуција Косовских безбедносних снага (КБС) у оружане снаге Косова, позитиван корак“?! Ма, хвала где чули и где не чули! Значи – то је то – само што не може баш све да вам стане – у писму?!

Уосталом, „према свецу и тропар“! Јесте да је прилично безочан, али – моћан окупатор – може и ради све чега се сети – а не да се овај наш данашњи сетио, него – свака част на машти, па и поквареној?! Истине ради – такве „маште“ кроз векове – фалило није! Зато, нико као историја не уме тако прецизно дати савет у судњем тренутку – под условом да не припадате народу – натераном – на кратко памћење?! У време античке Грчке, из доба Тројанског рата, који се водио пре 33 века, остала је легенда о Тројанском коњу и изрека о данајским поклонима: „Не верујте коњу, Тројанци! Шта год да је, плашим се Данајаца и кад дарове носе!“ Човеку дође да, од беса, ову изреку препакује, кад помисли – колики само неко може бити – коњ – па да не препозна поклоне данашњих „Данајаца“?! Уз извињење квислинзима – који са препознавањем немају проблем?!

Међутим – нећете ми веровати, али – ево и једне историјске вредности овог „Тројанског коња“ , која је – драгоцено признање, главног окупатора – да им „Косова“, и поред свих НАТО бомби и изнуђених признања – није држава и није још отето!!! Отуд и ови „данајски поклони“ – стигоше нам у коверти?!