Подигнута оптужница због четничких скупова у Вишеграду

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против припадника Равногорског покрета због изазивања расне, националне или верске мржње и нетрпељивости у Вишеграду 2019. године, саопштено је у четвртак 10. децембра из те правосудне институције.

тужилаштво БиХ
Парастос Дражи Михаиловићу у Вишеграду / Фото: Огњен Тубић, Танјуг/ПОКС

Оптужени припадници Равногорског покрета терете се да су на подручју Вишеграда и околине, у марту 2019. године, својим делима, радњама и поступцима, јавно изазвали и распиривали националну, верску мржњу, раздор и нетрпељивост међу конститутивним народима у Босни и Херцеговини.

Оптужница је подигнута против Душана Сладојевића званог Крвце и Чича рођеног 1957. године у Кључу, Славка Алексића званог Војвода, рођеног 1956. године у Билећи и Ристе Лечића, рођеног 1963. године у Требињу.

Оптужени се терете да су у марту 2019. године учествовали у окупљању на Тргу палих бораца у Вишеграду, те касније на локалитету Добрунске ријеке, познатом као Дражевина.

Оптужени се терете да су приликом постројавања припадника Равногорског покрета, међу којима је било и припадника из Србије и Црне Горе, оптужени Сладојевић као председник „Равногорског покрета Републике Српске“ и оптужени Алексић учествовали у вршењу постројавања, коришћењем војне терминологије и уз предају рапорта.

На том месту су и износили говоре у којима су величали Равногорски покрет, те пуштали и певали песме које у свом тексту изражавају пријетње или насиље, изазвали узнемиреност и страх становништва на подручју Босне и Херцеговине, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних места.

Оптужени Лечић Ристо терети се да је приликом окупљања на тргу, започео са певањем пјесме уз гусле, којом се велича четнички покрет, а која у свом тексту изражава претњу или насиље, изазвао узнемиреност и страх становништва на подручју Босне и Херцеговине, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних места.

Оптужени се терете да су починили кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости међу конститутивним народима и осталима из члана 145. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослеђена Суду БиХ.

тужилаштво БиХ
Скуп Равногорског покрета у Вишеграду, март 2019.

Кривични закон Босне и Херцеговине у члану који се односи на ‘изазивање националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости’ наводи да онај ко јавно изазива или распирује националну, расну или верску мржњу, раздор или нетрпељивост међу конститутивним народима и осталима, као и другима који живе или бораве у Босни и Херцеговини, казниће се казном затвора од три месеца до три године.

Око 200 припадника Равногорског покрета окупило се 10. марта у Вишеграду да ода почаст генералу Југословенске војске у отаџбини из Другог светског рата Драгољубу Дражи Михаиловићу уз гусле и одговарајуће стихове.

Радио Слободна Европа: „Окупили су се у оном истом Вишеграду у којем је према пресудама Хашког трибунала утврђено да су четници убили око 3.000 вишеградских Бошњака у рату од 1992. до 1995. године, оном истом граду на Дрини у којем је у Другом свјетском рату од четничке руке страдало хиљаде људи“.

Слободна Европа