Подигнута оптужница због четничких скупова у Вишеграду

0

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против припадника Равногорског покрета због изазивања расне, националне или верске мржње и нетрпељивости у Вишеграду 2019. године, саопштено је у четвртак 10. децембра из те правосудне институције.

тужилаштво БиХ
Парастос Дражи Михаиловићу у Вишеграду / Фото: Огњен Тубић, Танјуг/ПОКС

Оптужени припадници Равногорског покрета терете се да су на подручју Вишеграда и околине, у марту 2019. године, својим делима, радњама и поступцима, јавно изазвали и распиривали националну, верску мржњу, раздор и нетрпељивост међу конститутивним народима у Босни и Херцеговини.

Оптужница је подигнута против Душана Сладојевића званог Крвце и Чича рођеног 1957. године у Кључу, Славка Алексића званог Војвода, рођеног 1956. године у Билећи и Ристе Лечића, рођеног 1963. године у Требињу.

Оптужени се терете да су у марту 2019. године учествовали у окупљању на Тргу палих бораца у Вишеграду, те касније на локалитету Добрунске ријеке, познатом као Дражевина.

Оптужени се терете да су приликом постројавања припадника Равногорског покрета, међу којима је било и припадника из Србије и Црне Горе, оптужени Сладојевић као председник „Равногорског покрета Републике Српске“ и оптужени Алексић учествовали у вршењу постројавања, коришћењем војне терминологије и уз предају рапорта.

На том месту су и износили говоре у којима су величали Равногорски покрет, те пуштали и певали песме које у свом тексту изражавају пријетње или насиље, изазвали узнемиреност и страх становништва на подручју Босне и Херцеговине, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних места.

Оптужени Лечић Ристо терети се да је приликом окупљања на тргу, започео са певањем пјесме уз гусле, којом се велича четнички покрет, а која у свом тексту изражава претњу или насиље, изазвао узнемиреност и страх становништва на подручју Босне и Херцеговине, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних места.

Оптужени се терете да су починили кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости међу конститутивним народима и осталима из члана 145. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослеђена Суду БиХ.

тужилаштво БиХ
Скуп Равногорског покрета у Вишеграду, март 2019.

Кривични закон Босне и Херцеговине у члану који се односи на ‘изазивање националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости’ наводи да онај ко јавно изазива или распирује националну, расну или верску мржњу, раздор или нетрпељивост међу конститутивним народима и осталима, као и другима који живе или бораве у Босни и Херцеговини, казниће се казном затвора од три месеца до три године.

Око 200 припадника Равногорског покрета окупило се 10. марта у Вишеграду да ода почаст генералу Југословенске војске у отаџбини из Другог светског рата Драгољубу Дражи Михаиловићу уз гусле и одговарајуће стихове.

Радио Слободна Европа: „Окупили су се у оном истом Вишеграду у којем је према пресудама Хашког трибунала утврђено да су четници убили око 3.000 вишеградских Бошњака у рату од 1992. до 1995. године, оном истом граду на Дрини у којем је у Другом свјетском рату од четничке руке страдало хиљаде људи“.

Слободна Европа

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.