Зрењанин: Кинези су наша браћа и могу да раде шта хоће

Грађански преокрет тужио градску управу Зрењанина. Озбиљни еколошки ризици прате градњу фабрике гума Линглонг. Користиће воду из зрењанинског водовода.

линг лонг
Пројекат ће имати негативан утицај не само на општину, него и на регион: Гојкан Стојиновић, удружење Стоп кафилерији

– Експлозија у фабрици воде у Зрењанину подсетила је грађане Зрењанина на чињеницу да ће компанија за производњу гума Линглонг за свој рад користити воду из зрењанинског водовода (како су првобитно најавили) или ће сами копати бунаре за снабдевање водом, како су касније изјавили. У било ком случају: Вода са ових простора једноставно гори због присуства метана!

Градити фабрику као што је Линглонг, са огромним „потенцијалом“ за еколошку катастрофу на овом простору, је неодговорно. – каже Душан Кокот из Грађанског преокрета. У анкети коју је на тему Линглонга снимила Зелена патрола на тргу у Зрењанину, један од саговорника каже:

– То је опасно по здравље, нарочито за децу и нас, старије људе. Не би требало да буде близу града… Али… Кинези то су наша браћа и могу да раде шта хоће!

– Држава је компанији Линглонг поклонила око 96 хектара пољопривредног земљишта, које је већ било конвертовано у индустријску зону. Иначе, то је било пољопривредно земљиште прве класе! Овај пројекат је проглашен пројектом од националног значаја. Нико од заинтересоване јавности није имао могућност да види на основу чега је влада Републике Србије тако квалификовала тај пројекат!

1000 шлепера дневно ће кружити градом: Душан Кокот

Најмање 1000 шлепера дневно кружиће градом

Наше учешће у тој инвестицији је око 10% а – наравно – у власништву немамо ништа. Капацитет фабрике је 14 милиона пнеуматика годишње, односно дневно 40 хиљада пнеуматика. То је највећа фабрика под кровом у Србији. Да би 40 хиљада пнеуматика дневно отишло на аеродром (због тога ће се правити аутопут!?) потребно је око 250 шлепера, да одвезу пнеуматике па онда треба и да се врате, па треба и 250 шлепера да довезу репроматеријал и да се врате. Дакле, објективно ће 1000 шлепера дневно кружити градом! Па тамо да цвеће расте а да само 1000 шлепера дневно кружи градом ми смо у великом проблему! –каже Душан Кокот из Грађанског преокрета.

– Из медија смо сазнали да је Линглонгу дато око 80 милиона евра подстицајних средстава. Дакле, поклањамо земљиште, поклањамо воду, из својих џепова плаћамо привилегију да радимо у оваквој фабрици. Не знамо и нисмо свесни у којој мери ће оваква фабрика утицати на животну средину и на будућност наше деце, која овде живе. Тај број радних места, која обећавају кинески инвеститори, је у односу на угрожену животну средину занемарујући. Зрењанинска општина има око 120 хиљада становника, али овај пројекат ће имати негативан утицај не само на општину но на цео регион! Више стотина хиљада грађана ће бити, потенцијално, захваћени негативним утицајем оваквог пројекта.

За нормалан рад фабрике предвиђено је 4665 кубика воде, то је око 20% тренутне потрошње воде града Зрењанина. Израђивач студије, на ту примедбу је одговорио да ће инвеститор ући у бушење бунара. Према незваничним сазнањима, они су већ почели бушење бунара. Дозволе за бушење бунара су веома захтевне код нас и захтевају и израду водног биланса. Ова локација је у близини Царске баре и бунара за снадбевање града.

Због чега је то пројекат од националног значаја: Зорица Радишић

Пројекат „од националног значаја“

Ко је истражио чињеницу колике су подземне воде на овој локацији, са које би се инвеститор снабдевао, повезане са водоизвориштем града Зрењанина и Специјалним резерватом природе Царска бара. То су озбиљне и велике опасности!– забринут је Гојкан Стојиновић из удружења „Стоп кафилерији“.

– Због чега је то пројекат од националног значаја? Шта ми тиме добијамо? У Уговору, колико се ја сећам, они немају обавезу да запосле икога, нарочито из Зрењанина. Зашто се проблем незапослености не решава у тржишним условима!? Зашто то није у складу са нашим прописима? И коначно, угрожава се Специјални резерват природе Царска бара, који је под високом међународном заштитом. То је једно од рамсарских подручја од невероватне важности за процес кружења у природи, и као еко систем, и као специјални резерват са великим бројем заштићених биљних и животињских врста.

Царска бара је удаљена 2 км од фабрике а у студији стоји: „Не очекује се појава заштићених врста“! Не очекују ваљда да ће птица провести цео живот на једној грани!? – упозорава Зорица Радишић, биолог.

Нису нас пустили на јавну расправу: Мирта Црквењаков

Саопштење из Грађанског преокрета

Грађански преокрет је Управном суду поднео тужбу којом се тражи поништај решења Градске управе града Зрењанина о датој сагласности на студију о процени утицаја на животну средину будуће кинеске фабрике аутомобилских гума Линглонг. У тужби се истиче да је побијано решење незаконито зато што тужени није надлежан за његово доношење, зато што није поступао по правилима поступка и зато што је онемогућио тужиоца и друге грађане да учествују у јавној расправи о студији.

Градска управа града Зрењанина је 1. октобра донела решење којим је дала сагласност на студију о процени утицаја на животну средину инвеститора Линглонг иако је прошле године истицала своју ненадлежност за тај поступак. Обезбеђење Скупштине града Зрењанина, а затим и полиција, спречили су 4. септембра ове године заинтересоване грађане да присуствују заказаној јавној расправи о тој студији.

Ни студија о процени утицаја на животну средину ни решење о давању сагласности на њу не садрже одговоре на писано постављана питања о конкретним мерама које ће бити предузете да би се мериле и спречиле штетне емисије планиране фабрике гума. Оба документа су пуна уопштених фраза и ничим поткрепљенх тврдњи да ће се поштовати прописи. Тужбом Грађанског преокрета против Градске управе града Зрењанина тражи се поништај решења у целини и враћање на поновно одлучивање о студији. На примедбу да грађани нису могли да учествују у јавној расправи о Студији утицаја, Јелена Поучки, шеф Одсека за заштиту и унапређење животне средине, ГУ Зрењанин каже: – Могли су да учествују, наравно у складу са епидемиолошким мерама. Донета је сагласност на Студију о процени утицаја. Све информације су на сајту града и можете се тамо информисати. Имате цело Решење и образложење на сајту града.

– За Царску бару, специјални резерват природе, инвеститор није добио никакву информацију, никакво мишљење, једноставно никакав сет мера и упутстава како да ради, имајући у виду да је специјални резерват природе у непосредној близини фабрике. – указује Гојкан Стојиновић, из удружења „Стоп кафилерији“, на један од великог броја могућих проблема у вези са будућим радом компаније Линглонг.

– Значи: ми смо, као држава, платили раднике да их израбљује кинески инвеститор наредних 10 година о нашем трошку. Ми ћемо да им плаћамо плате, кинески инвеститор ће да „купи кајмак“ а нама ће да остану еколошки проблеми. – закључује Душан Кокот из Грађанског преокрета.

1 коментар

  1. Истањено српско друштво и држава која је у основи још комунистичка немају ни снаге ни свести да бране своју воду, земљу, ваздух, реке, шуме, заштићена подручја, културу, језик/писмо, територију, наслеђе …

Comments are closed.