Научници открили континент за којим се трагало 375 година

Геолози су открили континент који је био сакривен готово 375 година. Историјски гледано, било је нагађања о томе да ли постоји континент познат као Зеландиа или Те Риу-а-Мāуи на језику Маора, пише indy100.com.

зеландија
Зеландија / Фото: Crystal Eye Studio on Shutterstock

Како преноси TH News, Зеландија је велика 1.89 милиона квадратних миља. Био је део суперконтинента званог Гондвана, који је укључивао већину западног Антарктика и источне Аустралије, пре више од 500 милиона година.

Први пут је речено да га је 1642. открио холандски пословни човек и морепловац Абел Тасман, који је очајнички желео да открије „Велики јужни континент“.

Упркос томе што није успео да пронађе нову земљу, упознао је локалне Маоре, који су у почетку били незадовољни његовим доласком. Међутим, наставили су да пружају драгоцене информације о околном земљишту, укључујући постојање велике копнене масе на истоку.

Тек 2017. године геолози су открили да је континент читаво време био у видокругу.

Научници су се сложили око постојања Зеландије, која је почела „да се повлачи“ из Гондване из разлога које научници још увек покушавају да разумеју.

Већина новооткривеног континента је под водом и геолози са Zealand Crown Research Institute GNS Science употребили су га као пример о томе како нешто „врло очигледно“ може дуго да остане неоткривено.

„То је процес који још не разумемо у потпуности, Зеландија је почела да се повлачи“, објаснио је Тулок.

Његов колега Ник Мортимер, који је предводио студију, нашалио се да је то „помало кул“ пре него што је објаснио: „Ако боље размислите, сваки континент на планети има различите земље, али на Зеландији постоје само три територије.“