Унапређена судија која је судила сину Жељка Митровића

Судија Кривичног оделења Првог основног суда у Београду Зорица Аврамовић, која је водила поступак против Александра Митровића, сина власника телевизије Пинк Жељка Митровића, унапређена је у судију Вишег суда у Београду.

судија
Фото: Архива

Ову одлуку донео је Високи савет судства на седници одржаној 11. децембра, првој од формирања нове Владе Србије.

Судија Аврамовић једна је од девет судија које су из основних судова изабране за Виши суд у Београду на последњој седници ВСС-а.

У фокусу јавности нашла се као поступајући судија у поступку који се против Александра Митровића водио због тешког дела против безбедности саобраћаја и непружања помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди.

Подсетимо, Митровић је у јулу 2013. године, возећи изнад дозвољене брзине ударио аутомобилом и усмртио малолетну Андреу Бојанић.

Митровић је у јулу 2019. године био првостепено осуђен на 11 месеци затвора због тешког дела против безбедности саобраћаја и још шест због непружања помоћи.

Судија Аврамовић је изрекла јединствену казну од 12 месеци кућног затвора, што је била дупло мања казна од оне коју је тражило тужилаштво.

Митровићу је такође изречена мера забране коришћења аутомобила у трајању од годину дана.

Део пресуде која се тиче тешког дела против безбедности саобраћаја, у јануару ове године укинуо је Апелациони суд.

Како су навели у одлуци, првостепена пресуда садржала је битне повреде одредаба кривичног поступка с обзиром на то да нису дати разлози о одлучним чињеницама које су предмет доказивања, а они који су дати су међусобно контрадикторни.

Апелациони суд је такође истакао да је и поред многобројних вештачења остало нејасно којом брзином се кретао Митровић.

Што се тиче дела првостепене пресуде везане за кривично дело непружање помоћи повређеном лицу, она је преиначена пошто је наступила апсолутна застарелост.

судија
Андреа Бојанић / Фото: Приватна архива

Наиме, максимална казна за ово дело износи три године у затвору, па је у јулу 2019. године она застарела.

У октобру ове године, судија Аврамовић је поново осудила Александра Митровића на 11 месеци кућног затвора због тешког дела против безбедности саобраћаја, као и на годину дана забране управљања возилом, које ступа на снагу по издржавању затворске казне.

Још увек се чека правоснажна пресуда.

В. Јеремић / А. Поповић, Данас