Чија је икона коју је Додик поклонио Лаврову – Да је украдена тврде украјински РАСКОЛНИЦИ (ВИДЕО)

Како се у рукама Милорада Додика нашла икона из Украјине стара три века? На то питање одговор ће тражити и Интерпол. Званична Москва враћа поклон који је из Источног Сарајева понео шеф руске дипломатије након посете Босни и Херцеговини.

икона из украјине
Фото: Срна

Док органи те државе истражују случај културног наслеђа из Луганска, дародавац се не оглашава ни пет дана после инцидента.

Уобичајена дипломатска пракса размене поклона довела је у необичан положај Милорада Додика. Икона коју је недавно поклонио Сергеју Лаврову биће враћена, саопштава Министарство спољних послова Русије.

„Икона ће бити враћена дариваоцу ради даљег разјашњења њене историје преко Интерпола“, наводи се у саопштењу.

Раније је реаговала и амбасада Украјине у Сарајеву – тражи детаље о томе како је икона из Лугањска стигла до Босне и Херцеговине. О предмету из 18. века формиран је предмет и у Тужилаштву БиХ на основу информација министарке спољних послова.

„Уколико се докажу наводи, онда је то страшна брука за БиХ, онда је то у домену међународног криминала. Украденим стварима се не може располагати, нити се могу продавати нити делити као поклони. Ту је правна позиција врло јасна, али остаје да они који су стручнији и вештији кажу оно што имају“, наводи Бисера Турковић, министарка спољних послова Босне и Херцеговине.

Шта има да каже Милорад Додик, јавност чека данима. У међувремену, огласио се други члан Председништва БиХ.

Фото: Срна

„Реч је о крађи, реч је о скандалу међународних размера, реч је о нечему што се процесуира у свакој нормалној земљи. И ово мора једноставно завршити тамо где јесте прилика, а то је суд. Неко мора отићи у затвор, ако је тачно“, наводи Жељко Комшић, хрватски члан Председништва Босне и Херцеговине.

Ако су тачни наводи босанских медија, спорна икона носи печат који сведочи о томе да је у власништву совјетске Украјине. Сумња се да је изнета из Лугањска, града на истоку те државе који је од 2014. године под контролом проруских снага.

Да је део украјинског националног и културног наслеђа, тврди и митрополит украјинске православне цркве која се од руске одвојила пре две године.

Драгана Биберовић, РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.