Отворено писмо председнику тзв. Српске академије наука, Владимиру Костићу

Академици Хрватске академије знаности и умјетности су у правилу нешто десније и домољубније оријентације од просјечног Хрвата. Како је могуће да ви у САНУ заступате ставове који су ближи Тачију и Харадинају, него свјетоназору који дјели 95 посто српског народа?

владимир костић
Владимир Костић/Фото: Танјуг

Костићу, са дужним поштовањем….

Владимир Костић, предсједник САНУ је лијечник, неуролог који се бавио истраживањем дегенеративних промјена можданих станица. Иронија је да је он сам један од предводника дегеративних промјена у српском друштву.

На тебе сам, Костићу, први пут обратио пажњу кад си изјавио да је твоја једина побједа „5. октобар“. За млађе генерације, „5. октобар“ је државни удар изведен новцем америчких служби. Колико год да сам се трудио, нисам успио замислити ситуацију у којој предсједник Америчке националне академија знаности каже да је недавни упад Трумпових присташа у Конгрес његова једина побједа.

Које су то Костићу идеје побједиле 5. октобром? Пљачкашка приватизација? Ријалитизација друштва? Пуштање браће Мазреку из затвора? Распродаја српских ресурса странцима?

Академици Хрватске академије знаности и умјетности су у правилу нешто десније и домољубније оријентације од просјечног Хрвата. Како је могуће да ви у САНУ заступате ставове који су ближи Тачију и Харадинају, него свјетоназору који дјели 95 посто српског народа?

Костићу, ово није први пут да причаш како Косово није српско. Кад си изабран за предсједника САНУ изјавио си да је „Косово де факто и де јуре није српско и што пре то неко Србима каже, свима ће нам бити боље.“ Теби је можда Костићу боље након те изјаве, а да ли је Србима боље? Је ли плаћа касирке у Лидлу већа након твоје изјаве да Косово није српско? Је ли је Македонцима боље након што су промијенили име своје земље?

Као неуролог, сигуран сам да знаш бар понешто о психологији. Конкретно, кад питаш: „Да ли је Чарнојевић издајица што је одвео народ у другу царевину?“ понашаш се као наркоман који жели релативизирати своју наркоманију тако што каже да и жене пију бруфене у ПМС-у. Јеси ли ти стварано толико глуп да не знаш да је Арсеније Чарнојевић повео Србе са Косова да им спаси живот од турске освете јер их је запад, конкретно Беч тада издајнички оставио на цједилу? Или си само покварен? Кад је Чарнојевић рекао да је Косово албанско или османлијско? Кад је Чарнојевић наговарао Србе да се одрекну својих светиња?

Костићу, јеси ли ти предсједник српске академије наука (САНУ) или академије наука у Србији (АНУС)? Шта радиш у емисији код Јелене Обућине на  Њузмакс Адриа, шта радиш на Н1, шта радиш у Данасу? Да ли је теби као неурлогу јасно да ти медији раде српском друштву оно што Паркинс, Алцхајмер и Хангтингтонова болест раде мозгу?

Сад се дежурни душебрижници згражају јер ти је Цецин син написао: „С дужним поштовањем сисај к…“ А кад си ти тако храбар да вичеш како „Косово није српско“ устао против „Задруге“ и „Парова“? Кад сте ти и твоји пајтоси из САНУ устали да се старлетама и криминалцима забрани приступ у све рубрике медија осим црне кронике? Кад сте послали археологе да истражују Рам, највећи келтски храм на Балкану, за који већина твојих истомишљеника са филозофског факултета у Београду ни не зна да постоји? Шта сте направили да Винча, најважније неолитско налазиште Еуропе не изгледа као киоск у којем се продају пљескавице? Колико сте радова и књига написали о српском цару који се крунио у Призрену скоро 300 година прије цара Душана?

Костићу, повијест једног народа је исто што и сјећање човјека. Избриши народу повијест и тај народ више не постоји. Косово је повијест, Костићу. Косово је истина. Косово је мит. Косово је нешто што надилази сваког од нас појединачно, наше свакодневне проблеме, наше ситне интересе. Величина Косова је управо у томе што га млади полуписмени људи, одрасли на ријалитијима и Бака Прасету, који не знају сложити реченицу без псовке осјећају! „Иде гас“ генерација не зна објаснити шта је Косово, не зна зашто је важно, али зна да је важно! Поразно је да ти као академик то не знаш!

Могао бих ти сада одржати стотине предавања о важности Косова, али онај ко нема косовски завјет утиснут у душу никад га неће схватити, а онај ко га има, њему не треба објашњават. Не би ти то разумио. Теби је косовски завјет нешто имагинарно. Ти боље разумијеш језик којим ти се обратио Вељко, зато, Костићу, с дужним поштовањем…

Горан Шарић, независни истраживач, човјек који поставља питања