Преминуо Ђорђе Балашевић

Наш познати кантаутор Ђорђе Балашевић преминуо је данас у 68. години, сазнају медији.

ђорђе балашевић
Ђорђе Балашевић

Подсетимо, Балашевић је пре 3 дана примљен на Инфективну клинику, где се лечио од упале плућа.

Лекари су преузели све неопходне мере лечење, али до бољитка није долазило. Данас поподне стање се додатно погоршало услед хроничних проблема које је имао и раније. Напори лекара КЦВ трајали су неколико часова. Нажалост, није било побољшања стања, те је познати кантаутор преминуо само 3 месеца пре 68. рођендана.

Фото: Пинк.рс

Живот? То ти је, знаш оно на гробу, па када пише година рођења и година смрти. Е она цртица између, то ти је живот.

Ђорђе Балашевић рођен је 11. маја 1953. године у Новом Саду. Што се тиче детињства, сам Балашевић је тврдио како је имао сјајно и узбудљиво детињство.

Балашевић је гимназију напустио у 3. разреду, па је испите полагао ванредно. После завршене средње школе уписао је географију на Природно-математичком факултету јер, по властитом признању, на пријемним испитима није било математике. Основна амбиција у средњој школи била му је да постане фудбалер. Али када је као 17-годишњак лежао болестан, појава једне муве у соби инспирисала је Балашевића да напише своју прву песму Откуд мува. Затим је почео писати препеве страних хитова за емисију Музички клуб, а с пријатељем који се „сналазио“ на гитари, отпочео је и заједнички рад. Године 1977. приступио је групи Жетва, с којом је снимио необавезан танго У раздељак те љубим.

У својој каријери Балашевић није био само кантаутор, него је написао сценарио и тумачио главну улогу у ТВ серији Специјална редакција, а глумио је и у ТВ серијама Војници, Поп Ћира и поп Спира и Панонски морнар. Написао је и неколико књига: Три послератна друга, И живот иде даље (све даље одавде…), Додир свиле и Један од оних живота. За свој рад добио је Награду пунолетства, Октобарску награду Новог Сада, Естрадну награду Југославије, награду за литерарни допринос у подручју естраде на Домановићевим данима сатире, Награду Тодор Манојловић за посебан уметнички сензибилитет, а именован је и Унесковим амбасадором добре воље.

Блиц / Хронограф