„БЕОГРАД ЈЕ КРАЉИЦА БАЛКАНА“ Угледни париски лист „Фигаро“ о 5 ДОБРИХ РАЗЛОГА ЗА ПУТ У СРПСКУ ПРЕСТОНИЦУ

На дан посете председника Француске Емануела Макрона угледни париски дневник Фигаро је објавио текст.

фигаро
Фото: Ђорђе Јојкић, приватна архива

Макрон ће у Београду открити један град обавијен историјом – трагичном, али и град који себе великом брзином поново измишља. Бели град је 2019. поново постао „краљица Балкан“, истиче Фигаро.

Лист описује Београд од Калемегдана и погледа на ушће Саве у Дунав до Врачара и храма Светог Саве, уз незаобилазну Скадарлију, коју називају „београдским Монмартром“.

Лист указује да је главни град Србије био некада келтски, римски, византијски, мађарски, бугарски, турски и аустријски град, и да се то види на сваком кораку.

С тим у вези наводи као први разлог за посету Београда да „камење одише историјом“, те указује на „зелена плућа“ града Калемегдан, чија тврђава представља и доказ снаге.

фигаро
Фигаро о Београду

У парку на Калемегдану, подсећа лист, налази се и споменик Француској, који ће отворити два председника после његове обнове, а који сведочи о дугом пријатељству две земље.

„А када промени лице 2025…“

Лист истиче да фасаде и зграде у гаду представљају једну „отворену књигу историје“, наводећи посебно Скупштину, Железничку станицу, Пошту, Бели двор, који су део предратног духа града, а широки булевари на Новом Београду враћају у историју социјалистичке Југославије.

Стална мешавина супростављених стилова чини визуелну сингуларност Београда, а огроман пројекат потпуно новог уређења десне обале Саве, где ће се наћи десетине небодера и највећи шопинг центар источне Европе, још једном ће променити од 2025. лице главног града, сматра „Фигаро“.

Музеји за свачији укус

Као други разлог лист наводи „музеје за свачији укус“.

Фигаро указује да се музеји у Београду од пре годину дана поново отварају, као цвеће после тешке зиме.

С тим у вези се подсећа на Народни музеј, који је успостављен пре 175 година, а пре 15 година је био затворен до прошле године, а у којем се налазе српска, југословенска уметност, али и изванредна дела светских уметника као што су Дега, Реноар, Бонар, Матис и други.

Лист указује да у Београду постоје и Музеј савремене уметности, Цептеров музеј, војни музеј, историјски музеј, музеј аутомобила и музеј Николе Тесле.

Француски председник је у 15:30 је слетео у Београд / Фото: Screenshot

„Живот као да сутра не постоји“

Као трећи разлог за посету Београду Фигаро истиче „посебан начин живота“ у том граду.

„Овде се живи као да сутра не постоји“, преноси лист атмосферу ноћног живота главног града Србије.

Београд је спој словенског фатализма и историјског прагматизма, а београдски дух карактеришу слављење живота и добро расположење.

С тим у вези указује се на сплавове на Сави, Скадарлију, због чега је Београд постао омиљена викенд дестинација.

Барок, манастири и салаши

Као четврти разлог наводи се јединствена балканско-барокна атмосфера, а као пети разлог се указује на близину јединственој Војводини, која има многобројне манастире, салаше, а и познати музички фестивал Егзит.

Танјуг