Дража Михаиловић америчком пилоту поклонио прстен: Потомци га данас чувају на породичном имању у Тексасу (ФОТО)

Кад је Боб искочио из оштећеног авиона, са собом је имао мали фотоапарат у летачком оделу.

Дража Михаиловић америчком пилоту поклонио прстен / Фото: РИНА

Роберт Боб Кол, 1944. године искочио је из оштећеног авиона, погођеног немачком ракетом, изнад Прањана где су му мештани спасили живот. У Србији је провео 66 дана и одушевио се житељима подсувоборских села. Породица овог пилота доживотно је захвална српском народу, а најлепше речи имао је и Бобов син Гери Кол.

„Мој отац и његова посада су искочили из оштећеног Б-24 бомбардера над Југославијом, 6. јуна 1944. године, након што су завршили мисију у Брашову у Румунији. Неколико чланова посаде је претрпело мање повреде, али су им четници генерала Драже Михаиловића и локални мештани Срби помогли и сви су преживели рат. Многи од наших очева се не би вратили кућама без великодушне и несебичне бриге коју су им Срби пружили и платили за то високу цену“, рекао је Гери Хол у интервју за Фондацију Мисије Халијард.

Заједничка фотографија припадника ЈВуО и спасених америчких пилота

Кад је Боб искочио из оштећеног авиона, са собом је имао мали фотоапарат у летачком оделу. Био је у могућности фотографијама да овековечи већи део времена који је провео у Србији и његова породица још увек поседује ове јединствене фотографије. Светлост дана оне су угледале 75 година пошто су снимљене, након што су их Колови понудили Фондацији Мисије Халијард.

„Током времена проведеног у Србији се мој отац спријатељио са генералом Михаиловићем и толико су се зближили да су пред очев одлазак разменили прстење. Мој је отац њему дао прстен који је добио за матуру, а генерал Михаиловић њему свој лични прстен са угравираном посветом. Тај непроцењиви артефакт је и даље у власништву моје породице, налази се у кућној колекцију у Тексасу“, каже Гери Кол.

роберт боб кол
Поклоњени прстен / Фото: РИНА

Мисија Халијард је показала висок ниво сарадње између Сједињених Држава и Србије у критичном периоду рата. Без храбрих напора обе стране, ова одважна мисија би можда била неуспешна. Они који знају за мисију Халијард је свакако посматрају као највиши симбол солидарности који је створио трајну везу између наших земаља.

„Септембра 2019. године сам са супругом и своја два брата путовао у Србију на обележавање 75. годишњице Мисије Халијард. То је била моја прва посета Србији, али неће бити последња. Био сам задивљен тиме колико је Београд жив град и колико је унутрашњост Србије лепа. Свуда куд сам путовао, Срби су били љубазни и великодушни. Осећао сам се као код куће“, каже потомак америчког пилота.

Гери Кол са супругом први пут у Србији 2019. године на обележавању 75. годишњице Мисије Халијард

РИНА

3 Коментари

  1. za spasavanje americkih pilote americka vlada se lepo oduzila srbima. prvo je bila jedna od zemalja koja je broza krunisala za vladanje jugoslavijom pa i srbije a drugo lepo nas je obradovala i nagradila 1999 kada je imala akciju “milosrdnog andjela“. kakvo je sledece dobrocinstvo, americko?

  2. Taj pilot je PETNAEST PUTA BOMBARDOVAO BEOGRAD A NIŠ SMEDEREVO I DRUGE GRADOVE JOŠ NEBROJENO PUTA, UBILI SU DVESTA PEDESET NILJADA SRBA SA OGROMNIM ZADOVOLJSTVOM JER UMESTO ZASLUŽENE KAZNE DOBIJAJU ZLATNE POKLONE OD SRBA. SVIH OVIH 512 UBICA JE TREBALO POKLATI U PRANJANIMA A NE DA IM SE GRADI AERODROM;

  3. Onima koji ne umeju da vide razliku između politike i ličnog osećaja zahvalnosti porodica spasenih pilota..nemoci da se na doticnu politiku utice..rekao bih: od*ebite! Na vas nikad niko i ne računa..

Comments are closed.