Власник ресторана: Неваспитану децу водимо у кухињу да перу судове, а на уста им лепимо селотејп!

Деца у ресторану, хотелима и ресортима су тема жестоких дискусија у Италији. Наиме, велики је број људи који се слажу са чињеницом да док су у ресторану не желе да чују вриску деце, плач или њихово трчање по локалу док је са друге стране доста оних који сматрају да је тако нешто нелегално. И на друштвеним мрежама је рат између оних који желе да поведу децу у ресторан и оних који желе да мирно уживају у ручку или вечери.

деца у ресторану
Фото: Илустрација

Жестоке дискусије око „чајлд фри“ места

„Ово је екслузивно место и као такво није прикладно за децу“, изјавио је за италијанске медије власник једног ресторана у Риму додајући да је ресторан тако осмишљен, да музика, светлост, бука и мени нису предвиђени за децу. „Ово је модеран ресторан, имамо врло мале столове у француском стилу, имамо велике фотеље, заиста не мислим да је ово место на коме би се деца осећала добро. Ово је место које је намењено одраслима“, изјавио је када је екипа телевизије Медиасет затражила објашњење за такав приступ.

У граду Сондрио, власник пицерије „Бага“ је окачио на врата поруку која гласи: „Оставите вашу неваспитану децу код куће или промените локал“ и која је жеља великог броја његових сталних клијената који су уморни од тога да деца других гостију трче, урлају и сударају се са келнерима. Његова порука почиње на шаљив начин али на крају сведочи о ситуацији која доста говори и о генерацији данашњих родитеља који врло често сматрају да њихова деца имају право на све.

„Деца која трче по пицерији, која се деру и пењу се на столице, сметају другим клијентима. Из тог разлога сматрамо да имамо право да их одведемо у кухињу где ће прати судове док ће им на уста бити залепљен селотејп. Клијенти који долазе код нас имају жељу и право да свој ручак или вечеру проведу мирно, без неваспитане деце која вриште. Уколико се не слажете са овим можете да: Дођете у Бага – пица коју је могуће сварити без деце; Васпитате своју децу; Промените пицерију; Останете код своје куће; Уколико вас се све ово не тиче јер немате децу или их имате али су васпитани, желимо вам пријатан оброк“, комплетан је натпис на пицерији која се обраћа родитељима подсећајући их да ту долазе и људи који желе да мирно једу без да им деца која урлају пробијају бубне опне а они се праве да све то не виде и да је све то „нормално“.

Он је у изјави за медије рекао да је ситуација постала неподношљива јер родитељи пуштају своју децу да трче по пицерији и раде шта год желе као да су у својој кући, да се играју жмурке у ве цеу, да се често сударају са конобарима који у том моменту носе послужавник пун чаша и да се не тако ретко десило и да се повреде а онда је крива пицерија. Он такође каже да је изгубио неке сталне клијенте који су оставили оброк на пола јер нису више могли да издрже вриску.

деца у ресторану
Фото: Илустрација

„Само одрасли“, „Зона без деце“

Није Италија једино место на коме се овако нешто дешава. Наиме феномен „без деце“ (Child Free) који је настао у Сједињеним Америчким Државама раширио се полако по целом свету тако да је могуће одсести у хотелима без деце у Паризу, Мадриду али и на неким егзотичним острвима.

У свету расте и број парова без деце као и број људи без партнера којих је у Италији 21,5 одсто. У овој земљи је овај феномен избио на површину пре неколико година када је власник ресторана у Риму написао на улазу „Није пожељно присуство деце млађе од пет година због непријатних ситуација које су се догодиле услед недостатка васпитања“.

У Немачкој, власник ресторана „Бинц“ на острву Рунген на немачкој обали Балтичког мора у свој ресторан прима млађе од 14 година само до 17 часова, после тога место је резервисано за одрасле који траже мир, тишину и романтику. У тој земљи су се појавили огласи за изнајмљивање станова који не укључују породице са малом децом а имали смо прилике и да у Италији разговарамо са људима којима није издат стан јер имају мало дете.

У Шпанији многи хотелски ланци не примају резервације за децу млађу од 12 година, а неки чак за младе млађе од 18. Слична ситуација је и у Шведској.

Све је више ресторана, хотела и одмаралишта, бања и спа центара који су „child free“. Но ту није крај. Све се чешће могу видети и продавнице као и места у авионима која су резервисана само за одрасле и која лете ка светским летовалиштима. Чак у земљама на северу Европе који поклањају велику пажњу деци, као на пример у Шведској, постоји велики број структура које не дозвољавају улазак млађима од 12 година и у Берлину где се налази доста кафића са натписом „Kinder Verboten“ – забрањено за децу.

деца у ресторану
Фото: Илустрација

Сасвим супротно – Family friendly

Постоје и они којима цела та ситуација одговара па објављују управо то да су породични ресторани у којима можда влада хаос јер деца вриште и трче на све стране али у којима се родитељи не осећају као лоши јер нису били у стању да их васпитају боље.

По истраживању Доxе данашњи родитељи не личе много на властите родитеље у смислу да, иако имају децу, воле да излазе и иду у ресторане и са њима. Тако је то истраживање показало да 47 одсто интервјуисаних који имају децу млађу од 12 година излазе једном недељно у ресторан што је незнатно мање у односу на оне без деце (49 одсто).

Четрдесет одсто фамилија са децом признаје да су бар једном били замољени да напусте ресторан због хаоса који су правила њихова деца у амбијенту који очигледно није погодан за њих.

На Северу Италије, у зони Трентино Алто Адиђе, налази се највећи број „породичних“ хотела у којима сваки родитељ може да нађе све што се пожелети може за њихову децу.

Да ли је по закону не дозвољавати улазак деци?

„Ми смо приватна структура и имамо право да одлучујемо ко ће бити наш гост“ – кажу многи хотелијери за медије. „Имамо право да се понашамо као предузетници и да бирамо да ли ће наша клијентела бити фамилије са децом или људи без њих. Наша комерцијална политика каже: Само одрасли. Италијански закон не дозвољава овакву врсту искључења? Нисам у то упућен, нико никада није закуцао на наша врата из тог разлога, нико се није жалио, нико нас није казнио“.

Други кажу и да многи парови који имају децу, али бирају да их оставе код куће траже управо места на којима ће се потпуно одморити без властите деце, а камоли туђе.

Ипак, уколико би се нека фамилија озбиљно наљутила јер им није дозвољен улазак у одређени ресторан, те позвала органе реда, италијански закон предвиђа казну од 516 до 3098 евра.

Сања Лучић, РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.