Више од 60 000 верника учествовало у Литији посвећеној царској породици Романов

У ноћи између 16. и 17. јула, на годишњицу убиства Светих царских мученика, у Јекатеринбургу је одржана покајна царска литија, од места убиства царске породице до места на коме су њихови посмртни остаци били сакривени, а где се данас налази манастир посвећен Светим царским мученицима, јавља сајт Јекатеринбуршке митрополије Руске православне цркве.

о литији романових
Фото: ekaterinburg-eparhia.ru

Крсни ход је отпочео одмах по завршетку Божанске Литургије, коју је служио Митрополит астански и казахстански Александар, заједно са Митрополитима ташкентским и узбекистанским Викентијем и верхотурско-јекатеринбуршким Кирилом, и Епископима рибинско-даниловским Венијамином, нижнотагилско-серовским Инокентијем, исилкулско-рускопољанским Теодосијем, каменско-алапајевским Методијем и средњоуралским Евгенијем.

Како јављају РИА-Новости, међу учесницима је била и заменик председника Државне думе Руске Федерације Наталија Поклонска.

о литији романових
Наталија Поклонска

Око три поподне, после Божанске Литургије, верници су започели молитвени ход стазом којом је последња царска породица вођена на погубљење, 1918. године. Литију су предводили архијереји. Према првим проценама, преко 60.000 људи је учествовало у вечерњој литији, што одговара прошлогодишњем броју учесника. С друге стране, док је прошле године било 3500 причесника, овде године их је било око 7000.

о литији романових
Фото: ekaterinburg-eparhia.ru

Литију је пратило и 25 мобилних група Православне добротворне службе, пружајући разне врсте помоћи ходочасницима.  У саставу ових група били су свештеници, монахиње и волонтери Службе, као и представници Светоуспењског братства Јекатеринбуршке митрополије. Добровољци из Милосрдне фондације Ника као и милосрдне сестре, били су спремни да прискоче у помоћ жеднима и исцрпљенима.

о литији романових
Фото: ekaterinburg-eparhia.ru

Литија је стигла до манастира Светих царских страстотерпаца у Ганина Јами ујутру, око 7 часова. Ходочасници и свештенство дочекани су у манастиру звоњавом црквених звона, а када је литија стигла до рудника бр. 7, у коме су убице покушале да сакрију доказе свог злочина, одслужен је молебан.

Окупљенима се обратио Митрополит верхотурско-јекатеринбуршки Кирил: „Ова крсна поворка није прошла само градским улицама, него и кроз поља и шуме. А главна ствар је што је ушла у наше душе. У наше време је тешко наћи ма и једну особу која би остала равнодушна на данашњи дан, на ову службу и литију које су слика нашег покајања и наше љубави према цару и његовој домовини – Светој Русији. Благодаримо вам свима, браћо и сестре, и надамо се да ћемо и наредних година, окрепљени благодаћу Божјом, наставити да одржавамо овај Свети крсни ход до овога места“.

Многи учесници литије су остали и на Божанској Литургији која је отпочела у 9 ујутру, у манастирској цркви.

о литији романових
Фото: ekaterinburg-eparhia.ru

Поред литије, у Јекатеринбургу и Алапајевску се у спомен Светих царских мученика, од 12. до 20. јула, одржава годишња прослава под називом „Дани царске литије“. Прва епархијска литија посвећена Царским мученицима, предвођена надлежним архијерејем, одржана је 2002. године уз учешће 2-3000 ходочасника и око стотинак свештеника.

о литији романових
Фото: ekaterinburg-eparhia.ru

Orthodox Christianity

Превод: Хронограф