Кактуси: Отпорни и скромни – УПУТСТВО ЗА ГАЈЕЊЕ

Лаки за гајење и отпорни, кактуси пружају огромно задовољство својим одгајивачима. Због лакоће гајења, често буду прве биљке уз које љубитељи цвећа почну да стичу искуство.

кактуси

Више о овим биљкама сазнали смо у разговору с Браниславом Краљевићем, председником београдске секције “Друштва кактусара Србије”, које постоји још од 1994. године.

Питање: Опште мишљење је да кактусе није тешко гајити. Да ли је то тачно?

Одговор: То је тачно. Највећи број врста кактуса се веома лако гаји и преживљава и у најпоснијој земљи. Али правило број један је да се кактуси не поливају од октобра до априла, практично ни мало. У априлу се биљке пресађују ако је то потребно, а то значи ако је посуда премала односно март-април је период за припрему кактуса за цветање и раст. Ово се односи на биљке које живе и расту у кући и стану, док у стакленицима период цветања и раста почиње много раније.

Питање: Које су њихове најважније потребе?

Одговор: Најважније је да се кактуси у априлу изнесу на балконе, терасе и у баште и заштите првих недељу дана од јаког сунца.

Питање: Да ли морају да се ђубре и колико често?

Одговор: Могу да се ђубре,али није неопходно, јер су ово веома скромне и отпорне биљке. Ако се редовно пресађују, ђубрење није неопходно, а ако их ипак желимо прихрањивати, онда то морамо урадити са специјалном прихраном за кактусе.

Питање: Како изгледа оптимално место за кактусе у соби?

Одговор: Место на прозору где бар 2–3 сата дневно има сунчеве светлости.

кактуси

Питање: Колико им је неопходна светлост?

Одговор: Кактусима и другим сукулентима је неопходна сунчева светлост, али количина светлости зависи од врсте. Већина кактуса и сукулената тражи веома много светлости, али зато постоје врсте које могу да се гаје и у сенци.

Питање: Наведите неколико врста кактуса који се лако негују у затвореном простору, чак иако места нису идеална.

Одговор: На светлом, али не сунчаном месту, на северној страни успевају врсте из фамилија као што је Haworthia, Gasteria i Ephyphilum.

Питање: О чему треба водити рачуна да би кактуси стално цветали?

Одговор: Код класичних кактуса као што су Mammillaria и Rebutia неопходан је хладан, сув зимски ваздух. Сорте Notocactus, Parodia и Gymnocalycium, које стоје током целе године на загрејаној прозорској дасци, цветају, наравно ако се зими количина воде сведе на минимум. Заправо се и не препоручује зимско заливање кактуса.

Питање: Колико често је потребно пресађивање? Да ли је кактусима потребна специјална земља?

Одговор: Уколико је биљка прерасла саксију или је чак саксија пукла, биљку пресађујемо. Иначе и кактуси и сукуленти могу годинама да се не пресађују, а да притом веома лепо напредују и цветају. Различитим врстама кактуса одговара различита земља. Тако нпр. Astrophytum воли базно земљиште, док друге врсте (Mammillaria) воле кисели супстрат.

кактуси