Кактуси: Отпорни и скромни – УПУТСТВО ЗА ГАЈЕЊЕ

Лаки за гајење и отпорни, кактуси пружају огромно задовољство својим одгајивачима. Због лакоће гајења, често буду прве биљке уз које љубитељи цвећа почну да стичу искуство.

кактуси

Више о овим биљкама сазнали смо у разговору с Браниславом Краљевићем, председником београдске секције “Друштва кактусара Србије”, које постоји још од 1994. године.

Питање: Опште мишљење је да кактусе није тешко гајити. Да ли је то тачно?

Одговор: То је тачно. Највећи број врста кактуса се веома лако гаји и преживљава и у најпоснијој земљи. Али правило број један је да се кактуси не поливају од октобра до априла, практично ни мало. У априлу се биљке пресађују ако је то потребно, а то значи ако је посуда премала односно март-април је период за припрему кактуса за цветање и раст. Ово се односи на биљке које живе и расту у кући и стану, док у стакленицима период цветања и раста почиње много раније.

Питање: Које су њихове најважније потребе?

Одговор: Најважније је да се кактуси у априлу изнесу на балконе, терасе и у баште и заштите првих недељу дана од јаког сунца.

Питање: Да ли морају да се ђубре и колико често?

Одговор: Могу да се ђубре,али није неопходно, јер су ово веома скромне и отпорне биљке. Ако се редовно пресађују, ђубрење није неопходно, а ако их ипак желимо прихрањивати, онда то морамо урадити са специјалном прихраном за кактусе.

Питање: Како изгледа оптимално место за кактусе у соби?

Одговор: Место на прозору где бар 2–3 сата дневно има сунчеве светлости.

кактуси

Питање: Колико им је неопходна светлост?

Одговор: Кактусима и другим сукулентима је неопходна сунчева светлост, али количина светлости зависи од врсте. Већина кактуса и сукулената тражи веома много светлости, али зато постоје врсте које могу да се гаје и у сенци.

Питање: Наведите неколико врста кактуса који се лако негују у затвореном простору, чак иако места нису идеална.

Одговор: На светлом, али не сунчаном месту, на северној страни успевају врсте из фамилија као што је Haworthia, Gasteria i Ephyphilum.

Питање: О чему треба водити рачуна да би кактуси стално цветали?

Одговор: Код класичних кактуса као што су Mammillaria и Rebutia неопходан је хладан, сув зимски ваздух. Сорте Notocactus, Parodia и Gymnocalycium, које стоје током целе године на загрејаној прозорској дасци, цветају, наравно ако се зими количина воде сведе на минимум. Заправо се и не препоручује зимско заливање кактуса.

Питање: Колико често је потребно пресађивање? Да ли је кактусима потребна специјална земља?

Одговор: Уколико је биљка прерасла саксију или је чак саксија пукла, биљку пресађујемо. Иначе и кактуси и сукуленти могу годинама да се не пресађују, а да притом веома лепо напредују и цветају. Различитим врстама кактуса одговара различита земља. Тако нпр. Astrophytum воли базно земљиште, док друге врсте (Mammillaria) воле кисели супстрат.

кактуси

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.