Српски Стоунхенџ у Поцерини старији од енглеског 1.500 година (ФОТО, ВИДЕО)

У Десићу код Шапца откривени су остаци праисторијског светилишта. Облик праисторијског бедема у Поцерини који је изграђен каменим и коштаним алатом најсличнији је, кажу археолози, рондели у Енглеској, али је од Стоунхенџа старији више од 1.500 година.

бедем у упоцерини
Фото: РТС Printscreen

У Поцерској шуми, сваког лета чују се звуци ашова, будака, мотика и археолошког алата. На бедему који се најбоље може видети из ваздуха, и до којег се може доћи само пешке, ове године, откривени су делови палисадног рова са јамама од масивних дрвених стубова. За овогодишња истраживања, на локалитету Шанчина, Министарство културе и информисања издвојило је 900.000 динара.

„Та дрвена палисада, ти бедеми, који се граде од земље и насипају око палисаде, то је оно што је овде посебно занимљиво и посебно интересантно, наравно, ту су и покретни археолошки налази на основу којих ми све ово датујемо, а датујемо негде у време краја каменог доба и почетка металног доба“, каже археолог Момир Церовић, преноси РТС.

На локалитету Шанчина до сада је отворено 12 сонди, чија је површина око 220 метара квадратних.

„Бедем је на овом делу висине 2,5 метра, међутим, он је био и знатно виши, али 6.000 година и ерозија су учинили своје да ту дође до слегања и да сада буде знатно нижи“, истиче Дарко Бошковић, апсолвент археологије.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.