Београд остаје без фабрике пива, ниче нови пословно-стамбени комплекс?

Компанија Ауто Чачак у сарадњи са немачким партнером купила БИП за 2,09 милијарди динара

БИП
Фото: Мирослав Драгојевић

Компанија Ауто Чачак купила је данас Београдску индустрију пива, слада и безалкохолних пића (БИП) за 2,09 милијарди динара, као једини понуђач на јавном прикупљању понуда за продају из стечаја.

Како Данас сазнаје, Ауто Чачак је БИП купио у партнерству са једном немачком компанијом а добро обавештени извори тог листа тврде да је шанса да фабрика настави са производњом пива веома мала, те да ће на месту где се налази највероватније нићи пословно-стамбени комплекс.

Агенција за лиценцирање стечајних управника проценила је имовину БИП-а на 4,18 милијарди динара (око четири милиона евра), а како је понуда Ауто Чачка била изнад половине процењене вредности, она је прихваћена, а купац је дужан да новац исплати у року од 30 дана.

Контактирали смо јуче кабинет власника Ауто Чачка Миленка Костића како бисмо добили коментар у вези с аквизицијом БИП-а. Његова секретарица нам је рекла да је Костић у Београду на састанку а да је куповина БИП-а обављена у партнерству са једном немачком фирмом, и да ће пошто се Ауто Чачак усагласи са партнером из Немачке о преузимању фабрике, бити објављено званично саопштење купаца, пише лист.

Добро обавештен извор Данаса, који је желео да остане анониман, истиче да је добро што БИП купује домаћи капитал.

– Купац највероватније неће наставити производњу пива него ће простор на коме се налази фабрика код Мостарске петље у Београду бити искоришћена за изградњу стамбено-пословног комплекса и модерних хотела – сматра наш саговорник.

Експерт за приватизацију Бранко Павловић подсећа да је цена која је добијена за продају БИП-а из стечаја знатно нижа од оне која је постигнута 2007. године када је фабрика продата литванско-шведском конзорцијуму.

– Тада је добијено 26,5 милиона евра само за плац на коме се налази фабрика код Мостарске петље. Сада је за целокупну имовину постигнута знатно нижа цена. Најбоље решење би било да БИП настави са производњом пива на локацији у Крњачи. Да ли ће до тога доћи зависи од купца. Ауто Чачак сигурно нема намеру да се бави производњоим пива. Треба сачекати и видети ко је партнер те фирме из иностранства. Ако је реч о пиварској компанији, производња ће бити настављена. Ако није, производња ће бити обустављена и уместо ње обављаће се нека друга делатност – објашњава саговорник Данаса.

Председник Скупштине поверилаца у БИП-у Миле Богдановић честитао је Ауто Чачку на куповини и на постигнутој цени, за коју тврди да је нижа од укупних обавеза БИП према повериоцима.

– Са овим, ценим да ће бити намирени повериоци, пре свих Пореска управа, Комерцијална банка, запослени, а сигуран сам да ће и део акционара добити део акција, колико је то могуће – рекао је Богдановић и оценио да је стечај добро вођен и да БИП није изгубио на вредности, него да је она одржана. Он је изразио наду да ће БИП и даље радити негде, можда и у Београду, јер је то, како каже, изузетно добра лиценца и бренд, и да ће показати да ће моћи да прође на тржишту.

Члан Управног одбора Удружења малих акционара Гојко Лопар, са друге стране, истакао је да је исход данашње продаје разочаравајући. Лопар тврди да представља 483 мала акционара који су водили различите спорове у вези с одлуком да се БИП уопште уведе у стечај.

– Упознати смо и са проблемом реституције, узет је плац за железничку станицу Прокоп, отуђена је имовина попут хотела у Будви, одмаралишта на Златибору, тако да смо незадовољни овим али нећемо стати, идемо даље – најавио је Лопар.

Одговарајући на питање хоће ли од понуде вредне 2,09 милијарди динара остати новца и за мале акционаре, оценио је да ће, кад се сви подмире, за њих остати само мрвице.

Највреднија имовина БИП је грађевински објекат у Београду у Булевару војводе Путника 5, у близини петље „Мостар“. Некада чувени произвођач пива поседује и објекат на Зрењанинском путу у Београду, затим земљиште или објекте у Великом Пољу у Обреновцу, Чачку, Крагујевцу, Косовској Митровици, Алибунару и Будви. На продају су понуђени и жигови и робне марке, међународни жигови, залихе као и непокретности и права која су под споровима. С обзиром да је БИП продат као имовина, купац није у законској обавези да настави са досадашњом делатношћу, односно производњом пива.

Од неуспеле приватизације до стечаја

Београдска индустрија пива је приватизована 2007. године када је њен већински власник постао литванско-шведски конзорцијум на челу са компанијом „Алита“ за 26,5 милиона евра. Због неиспуњавања обавеза купца, уговор о продаји је раскинут 2010. године. У априлу 2017. године македонски бизнисмен Светозар Јаневски је закупио производне погоне БИП-а. Најављивао је да ће производњу изместити у неку од индустријских зона а трошкове нове фабрике покрити комерцијалном изградњом на садашњој локацији БИП-а. До договора са властима, међутим, није дошло и он се повукао из тог посла после две године. Од тада фабрика функционише и остварује производњу као предузеће у стечају, а у том статусу је од 2016. године.

Г. Влаовић, Данас